2009-03-03 223 瀏覽
嶺南會,唔係校友無得 book 位,不過如果有 friend 有個名就得。與同事們一行16人去食 lunch,係13/F 開左張大檯比我地。呢度俾我既感覺係食到住家菜好溫馨味道又好,價錢又實惠。基本上想食咩(食送)早 d 訂就得,全部叫佢預番咁多人就得。白飯任裝例湯 - 呢度會上埋湯渣,但係叫左咁多(食送)又點食得落丫?合桃牛仔粒 (嶺南牛肉) - 好出名架,唔好睇佢咁黑色,味道相當好,配埋個合桃做 base,正琵琶豆腐 - 又係必試,要早 d 訂,試過無晒囉之前,一出黎,就立刻被搶購一空。切雞 - d 雞大隻到令我懷疑係咪 GM 雞!,好多肉架。鮮魷蒸肉餅獅子頭扒時蔬 - 有兩個巨型獅子頭,鬆鬆地都幾好味,唔似上海菜館整得咁細舊。咕嚕肉魚香茄子煲呢度最出名係佢既紅豆沙。大大粒靚紅豆煲架,起晒沙加埋佢送的 cream,超正。另外還有綠豆沙及雪糕涼粉選擇。嫌熱的話可以揀雪糕涼粉,有椰子味及芒果味揀。我試左芒果味,大大個雪糕球淋落去涼粉,正到爆。原來呢兩個味好夾架。Tips: 紅綠豆沙都好熱架,記得早 d order 等佢攤凍。(我地話好熱呀又趕時間,個伙記竟然叫我地打開個口灌落去喎...

白飯任裝

切雞 - d 雞大隻到令我懷疑係咪 GM 雞!,好多肉架。

鮮魷蒸肉餅

咕嚕肉

魚香茄子煲

另外還有綠豆沙及雪糕涼粉選擇。

Tips: 紅綠豆沙都好熱架,記得早 d order 等佢攤凍。(我地話好熱呀又趕時間,個伙記竟然叫我地打開個口灌落去喎....冷笑)