(非會員)
2008-01-31 36 瀏覽
幫襯這間火鍋店, 不是很久以前的事, 大約二年前左右, 有朋友帶我去呢幫襯, 味道不錯, 伙記都唔錯, 開心既時候, 會同埋我地一齊玩骰盅, 宜家唔知仲有無得玩.佢既鍋底, 新果無試, 傳統番茄豬骨煲是我的最愛, 辣酒煮螺, 鯊魚骨..... 等等.. 都好好味, 牛肉正, 雲吞, 菜餃呢普通野都好正, 其他的都是水準之上, 料好, 新鮮!! 所以這間火鍋店我都帶過唔少朋友去食! 睇住佢有一間舖仔, 開埋樓上, 宜家仲開埋隔離!!可是, 大約十一月尾, 十二月頭, 我又帶三個friend 去食, 果陣隔離舖已經開左, 最記得點左番茄豬骨煲, 雲吞, 冬瓜, 牛肉..... 唔開心既事發生了, 我地食雲吞果陣唔覺有蝦, 因為蝦太霉, 霉到唔覺有佢既存在! 牛肉, 保持水準, 但等了很久, 說等了一小時不為過. 最離譜係冬瓜!! 等了兩個多小時先上到, 我地已經無催, 但伙計見到我地碟冬瓜仲未黎, 剩係識講"仲未黎呀? 我幫你問下, 多左人黎呀, 做唔切呀".... 最後番茄豬骨煲變左個清湯煲, 其他野食哂喇, 冬瓜先上, 最後咪成碟倒哂落去lor, 係人都知, 冬瓜要比較耐先食

可是, 大約十一月尾, 十二月頭, 我又帶三個friend 去食, 果陣隔離舖已經開左, 最記得點左番茄豬骨煲, 雲吞, 冬瓜, 牛肉..... 唔開心既事發生了, 我地食雲吞果陣唔覺有蝦, 因為蝦太霉, 霉到唔覺有佢既存在! 牛肉, 保持水準, 但等了很久, 說等了一小時不為過. 最離譜係冬瓜!! 等了兩個多小時先上到, 我地已經無催, 但伙計見到我地碟冬瓜仲未黎, 剩係識講"仲未黎呀? 我幫你問下, 多左人黎呀, 做唔切呀".... 最後番茄豬骨煲變左個清湯煲, 其他野食哂喇, 冬瓜先上, 最後咪成碟倒哂落去lor, 係人都知, 冬瓜要比較耐先食得.

失望左一次, 在一月頭再去多次, 希望上次經驗, 只是偶然失手, 但可惜再次失望, 今次我地去左隔離舖, 新舖比較逼, 同埋無乜裝修, 好似去左間無牌食肆咁, 不過呢樣都唔會扣分既, 食物最重要麻. 今次得我同男朋友食, 叫了鯊魚骨鍋底, 因為我唔見個menu 有新鍋底, 伙計都無推介有新鍋底, 所以都係叫番舊款的. 我地都係叫牛肉, 雲吞, 花甲等等. 雲吞, 又係霉既... sorry, 一間食肆俾死蝦客食, 可見誠意. 花甲, 之前食過幾次, 佢地海鮮幾鮮甜同新鮮架, 不過, 勁多沙!! 牛肉, 又係切唔切, 我同男朋友己經食哂其他野先上! 又失望喇.

最想講既係, 好唔開心, 香港就係有太多呢食肆, 越做越好果陣, 就發大黎攪, 最後, 人手不足, 食物質素下降, 像是一條不變的定律. 我已經同我朋友講, 呢既野質素下降, 可以考慮其他火鍋店.

另, 今期飲食男女, 有人寫信投訴利得火鍋, 大家可以參考一下, 這不是我的片面之詞.