2013-12-11 717 瀏覽
私房菜一詞其實已經比用得好爛只是將地鋪搬上樓上就叫自己做私房菜真係聽到都唉一聲於我而言,買到咩煮咩,廚師話事,由佢決定食咩好,禁先叫私房菜依到真的有私房感覺一行10人,當然要訂位店方要求付上50﹪作按金以確定留位私房菜(當然是說真私房)按金先付是常識吧店員也細心付上菜單,也問及有否特別按排,由於有2位靚女生日,所以請他們安排一下坐下時由於菜單已看過,也沒多看,反而是看看餐廳的由來“哦~~~~”原來係禁以新派方式煮法去煮,破舊立新才有突破,本人十分認同第一道﹣蕃茄啫喱.話梅蕃茄.蠔葉以蕃茄啫喱同蠔葉比較特別蕃茄啫喱是以蕃茄清整成,清澈如水但茄味突出蠔葉有淡淡海水味,外國人喜以此葉配海鮮,但單獨品嚐也不錯第二道﹣炭燒日本築地多春魚(由於當日沒有魔鬼魚變左)本身覺得不會太特別,但食落,魚鮮春香第一次食非急凍多春魚一試傾心第三道﹣龍吐珠由盛器以至龍吐珠本身都是一絕盛器本是第一重,蝦膠是第二重,龍珠是第三重包裹最入的蟹籽入口閩蟹籽還是生的,味道層次都出色第四道﹣南瓜鱈場蟹鉗蛋白羹以原個南瓜上,底有蛋白,鱈場蟹鉗,單係外表已經好吸引食落,味道濃郁,值得一讚第五道﹣香煎北海道帶子配蜜糖豉油汁(加$8
私房菜一詞其實已經比用得好爛
只是將地鋪搬上樓上就叫自己做私房菜
真係聽到都唉一聲
依到真的有私房感覺

一行10人,當然要訂位
店方要求付上50﹪作按金以確定留位
私房菜(當然是說真私房)按金先付是常識吧
以新派方式煮法去煮,破舊立新才有突破,本人十分認同

第一道﹣蕃茄啫喱.話梅蕃茄.蠔葉
以蕃茄啫喱同蠔葉比較特別
蕃茄啫喱是以蕃茄清整成,清澈如水但茄味突出
蠔葉有淡淡海水味,外國人喜以此葉配海鮮,但單獨品嚐也不錯

第二道﹣炭燒日本築地多春魚(由於當日沒有魔鬼魚變左)
本身覺得不會太特別,但食落,魚鮮春香
第一次食非急凍多春魚
一試傾心
第三道﹣龍吐珠
由盛器以至龍吐珠本身都是一絕
盛器本是第一重,蝦膠是第二重,龍珠是第三重包裹最入的蟹籽
入口閩蟹籽還是生的,味道層次都出色
龍吐珠
第四道﹣南瓜鱈場蟹鉗蛋白羹
以原個南瓜上,底有蛋白,鱈場蟹鉗,單係外表已經好吸引
食落,味道濃郁,值得一讚
第五道﹣香煎北海道帶子配蜜糖豉油汁(加$80轉的)
不多講,好味,有圖有真相
香煎北海道帶子配蜜糖豉油汁
第六道﹣香芒糖波.朱古力泥(轉左桃比2位壽星)
由於友人生日,出左個生日特別板
類似糖品係歐洲袋過一次,香港食過2次,其中一次更加係ROBUCHON
但依到可以話係我食過做得最好最薄既
糖波吹彈即破,做形獨特
糖桃
第7道﹣蕃薯糖水拼盤
特別
蕃薯糖水拼盤
店員細心講解所有菜式,令我地更清楚自己食緊咩,服務貼心
而且不收加一
一定會再黎