2018-06-05 268 瀏覽
一日三餐都係街外食, 味精肥膩不在話下, 好想"清新"一下味蕾, 又令我諗起呢度標榜無味精住家菜指定動作, 享受番杯養生茶, 入口順喉, 味道回甘轉左新餐牌, 增加左新菜式迎接炎夏來臨, 冷盤小食選擇多左款式, 之前食過好好味嘅酸甜凍蕃茄仔不見了, 見到有相類近話梅豬手 ($68), 就叫一客!  份量對眼, 大大舊豬手旁邊有粒話梅及香綠葉蔭!食落豬手口感清爽涼快, 皮脆肉嫩, 唯話梅味欠奉, 味道較為淡味!每次黎呢度食飯, 都好期待今晚飲到咩燉湯, 今晚有呢款菜膽花膠燉雞 ($42), 原盎送上!熱辣辣, 湯是要熱飲的!  材料足夠, 啖湯清中唔油膩, 忍唔住食埋D湯渣, 飲埋成盎其實都半飽, 個人覺得好滋補, 感覺舒服!夏天日子就係要多食瓜類, 呢客濃湯節瓜浸魚滑 ($78), 有節瓜, 木耳, 菇菌及魚滑, 濕濕地易入口!湯底淡味, 梗能食得出節瓜嘅甜, 而爽口嘅木耳遇上腍滑嘅魚滑, 一碟送有幾種口感!捨棄白飯, 愛上呢碟大肚婆炒飯 ($88), 簡單材料無花巧, 加入薑粒及肉碎, 飯粒炒至粒粒分明, 乾身中略帶少少油份, 食得出有少少鑊氣, 真係連大肚婆都要食多碗呀! 哈..哈

標榜無味精住家菜

指定動作, 享受番杯養生茶, 入口順喉, 味道回甘

轉左新餐牌, 增加左新菜式

話梅豬手

菜膽花膠燉雞

濃湯節瓜浸魚滑

捨棄白飯, 愛上呢碟大肚婆炒飯 ($88), 簡單材料無花巧, 加入薑粒及肉碎, 飯粒炒至粒粒分明, 乾身中略帶少少油份, 食得出有少少鑊氣, 真係連大肚婆都要食多碗呀! 哈..哈...........
大肚婆炒飯

最後出場係呢客紅棗杞子荷葉蒸鷄 ($98), 材料豐富, 包括紅棗杞子, 鷄件, 金菇及粉絲!
紅棗杞子荷葉蒸鷄

紅棗嘅甜味滲入左鷄肉內, 食時有少許紅棗甜味, 而鷄汁亦落係粉絲入面, 食落加多份鷄肉味!

黎呢度食飯無論味道及食物菜式好似係屋企食到, 要找尋"家"的味道, 可以黎呢度!
菜膽花膠燉雞
大肚婆炒飯