2019-04-15 780 瀏覽
以前係尖沙咀返工,放工總會搭天星小輪由尖沙咀到中環,再由中環尖沙咀碼頭行去5號碼頭搭船返長洲呢間車仔麵店係無意中發現佢地逢星期一至六(約朝早11點開到夜晚約7:30),星期日及公眾假期休息。香港,雖然係美食天堂,但隨住遊客越黎越多,而租金及最低工資越黎越高,放工想係附近搵小食醫肚,絕非易事。尖沙咀的話除左麥記、還有厚福街的肥仔小食、尖沙咀天星碼頭的泰昌餅家外;中環選擇就更小,某些7-11便利店的熱食,或唐記點心的包點吧?雖然我係中環5號碼頭搭船,有車仔麵亦有小食,但論食物味道、質量及價格;必選呢間位於往梅窩碼頭的美香園;佢地係用心煮每樣小食;湯底無味精(是用蝦瞉+其它食材煲),所以唔會口乾;亦係一向對車仔麵有要求&對味精敏感嘅同事嘅大愛咖喱汁是必要,香而小辣、魷魚鬚、牛丸、蘿蔔、牛柏葉、牛肉球都是必吃牛肉球$10/2粒、加左芫茜,蘿蔔、食唔出有肥膏;可要求加喼汁珍寶腸$14一條;有時同事會買多條加餸。$30(3餸+麵)午餐時間有魯水蛋及魯水雞翼尖可揀;如指定的餸唔啱口味,可加錢要牛肉球$2、珍寶腸$6

呢間車仔麵店係無意中發現

3餸車仔麵+2餸