2023-12-20
經過登龍街,聽到呢間嘅姐姐不斷咁樣嗌’冇味精雞湯,入嚟試吓啦。’ 我竟然真係同朋友入咗去,因為好似好耐冇食過呢一類中式嘅嘢。見到隔籬枱嗌咗一隻砂鍋雞,自己見到都想叫,結果我地叫咗砂鍋花膠雞湯翅($94): 上菜嘅時候姐姐都話小心睇熱,一上菜就聞到好香嘅雞湯味,真係會熱到辣嘴嗰隻。叫咗刀削麵底,呢個配搭都幾新鮮,雞湯清甜,而且真係好有雞味,煲到呢個色,我相信佢哋真係用咗唔少料。雞本身唔知係咪用上三黃雞,好有雞味同埋d雞油好香。花膠有兩大舊,翅亦都有唔少嘅份量。口水豬手撈刀削麵($90): 豬手幾肥美,而且辣度對於我地黎講啱啱好,對唔食辣嘅人來講可能會太辣,但係好貼心嘅係我聽到隔籬枱會驚太辣, 侍應姨姨會叫廚房特登整小辣啲又或者辣可以另上,好貼心嘅服務。涼拌海蜇手撕雞($58) : 呢個價錢嚟講自己覺得可以再大碟少少,但係調味啱啱好,惹味得黎麻油嘅比例好好,唔會太過搶味,而且加上蘿蔔同埋青瓜絲成件事個口感再爽啲,呢個好味。雲腿浸娃娃菜($58): 上菜嘅時候聞到好大浸鹹香味,但係食落就唔係太覺,而且娃娃菜可以再煮耐啲,中間嘅心再淋啲會再好食啲。豆漿(+$9): 跟餐半價,有啲太甜,正常味
砂鍋花膠雞湯翅($94):
豆漿(+$9): 跟餐半價,有啲太甜,正常味。
總結:用冇味精嘅湯底做招牌菜,真係做到佢哋嘅本分,湯夠熱就會自然好飲,而且真係有真材實料,再加上有刀削麵呢個選項令到佢加大咗好多分,我諗如果配米線應該都會幾好食,另外想試嘅會有醉雞或者雲吞雞。