2020-08-26 416 瀏覽
成年冇去過日本旅行,一出街或者叫外賣都係想食日本嘢。平時行過Yoho見到呢間野好似幾正咁,今日第一次去試下叫外賣。近排因為疫情大部份餐廳外賣自取都有折頭,但係呢間基本上係原價,證明香港人對日本菜有幾大嘅情意結。食炸嘢叫外賣味道同賣相通常都會差左,所以都有啲心理準備。炸物同飯隔開放,避免左飯嘅水蒸氣令到天婦羅變淋,但係當然同堂食果種啱啱炸出嚟嘅香口係冇得比啦。(巨星天丼。$82)有炸蝦,紫菜,四季豆,魷魚,蟹柳,凡立貝,本菇,跟一隻溫泉蛋。算係比較豐富嘅一個選擇,除咗蟹柳本身自己有味,其他都算係比較淡口,蝦應該都算係天丼嘅靈魂,所以我覺得佢唔合格,粉厚,一舊舊咁,應該係因為已經尾水,啲炸粉已經好粘,蝦細隻無咩肉,食粉多過蝦。講真佢又唔會叫難食,但你收得80幾蚊一個飯,即係成1000円,就梗係要有返咁上下質素,你諗吓80幾蚊如果係食海南雞飯或者意粉,其實已經可以幾高質,如果佢只係求其將啲材料拎去炸,加個飯就收呢個價錢,持住(日本菜)三個字就變高檔,我覺得對唔住個海南雞飯。唔計因為外賣凍咗,如果呢個價錢堂食,都應該唔會有下次。

2020-08-24
10 分鐘 (外賣自取)