2017-03-14
今日4個人有優惠享用雪濃湯松葉蟹海鮮塔。首先服務員放了2層,底部係新出雪濃湯,珍珠米,牛肉,蘿蔔做粥底,頂部插入溫度計,解說要蒸7分鐘。第1層係和牛薄片,和牛有點泡菜辣味,下面有一塊薄蘿蔔片,底部有荷葉同蒸,食到荷葉香味。第2層就係主角松葉蟹,松葉蟹比我所想的大隻,賣相非常吸引,有蟹香味,見到很多綠色蟹膏,蟹膏好濃好香,師傅拆了出來方便客人分配,蟹腳很粗,可能一條條蟹肉拆出,蟹柳一樣成條食,啖啖肉食完2層服務員再放3層,今次蒸15分鐘。金蜆-大隻無沙咬落夠嫩鮮蝦-爽口鮮味魚腐-無特別什菇-無特別木瓜-勁甜紅茄子-爆汁酸甜八瓜魚- 爽口有咬勁。最特別蟹膏玉子,玉子望落皺皺地,咬落好滑嫩,配上蟹膏咸咸地甜甜地好香。藕片,師傅切得薄薄,口感爽脆。雲耳, 蒸完無特別,不過感覺健康。新鮮青口超級大隻,靚貨 比酒店自助餐更鮮甜,而是不韌好食。😁南瓜,粟米,番薯, 福袋。南瓜蒸後連皮食埋,因為太甜太好味。番薯蛋黃色糖心,亦是甜到不得了。食完5層已經飽,因為除了海鮮,仲有很多蔬菜,4個人真的夠食。最後就雪濃湯,韓國的版本,湯雪白清甜,蘿蔔味很甜,有少量牛腩粒,粥底煮得很稀,真的湯的感覺。比起雞粥底,我
首先服務員放了2層,底部係新出雪濃湯,珍
珠米,牛肉,蘿蔔做粥底,頂部插入溫度計,
解說要蒸7分鐘。
第1層係和牛薄片,和牛有點泡菜辣味,下面
有一塊薄蘿蔔片,底部有荷葉同蒸,食到荷葉
香味。
鮮蝦-爽口鮮味
魚腐-無特別
什菇-無特別
木瓜-勁甜
紅茄子-爆汁酸甜
八瓜魚- 爽口有咬勁。
藕片,師傅切得薄薄,口感爽脆。
雲耳, 蒸完無特別,不過感覺健康。
南瓜蒸後連皮食埋,因為太甜太好味。
番薯蛋黃色糖心,亦是甜到不得了。
食完5層已經飽,因為除了海鮮,仲有很多蔬菜,4個人真的夠食。最後就雪濃湯,韓國的版本,湯雪白清甜,蘿蔔味很甜,有少量牛腩粒,粥底煮得很稀,真的湯的感覺。比起雞粥底,我比較喜歡雪濃湯清甜。