小肥每年秋季都會請家人食餐勁,為五位於秋季出生o既屋企人慶祝生辰,一次過請哂可以慳啲 。今年撞啱颱風突襲,差啲以為要改期,幸好「海鷗」迅速離港,晚宴得以如期舉行,大家亦盡興而返。生日宴之蛋糕購於離飯店不遠o既Sift Patisserie,除咗可以直接喺餅店訂購,亦可選擇網上或電話落單,流程簡易快捷。攞蛋糕當日,正當小肥擔心緊「海鷗」訪港會令到生日蛋糕有所延誤時,Sift一位女服務生剛好來電,告知蛋糕已焗製好,並確認五點後可到店舖取貨,細佬鬆咗一口氣o既同時,覺得餅舖好有交帶 。Sift位於灣仔o既分店為地舖,並無花巧o既裝飾,樓面高,冷氣足,陳列櫃內o既糕點排列得整潔吸引,感覺非常衛生。店內有兩位姐姐仔坐陣,幫XO嗰位華藉妹妹面帶微笑,攞完蛋糕亦不忘推介當日o既買二送一西餅優惠,盡責有禮。Raspberry Mille Feuille($380/磅半):所謂Mille Feuille千層酥其實即係拿破崙蛋糕,磅半只需$380,功夫未必少過其他款式,但價錢卻較為便宜,而且用材新鮮,實屬抵食 。Sift出品o既紅莓千層酥共三層酥餅,每層同樣香脆鬆化;蛋糕面層擺放有新鮮紅莓,中間夾有

。Sift出品o既紅莓千層酥共三層酥餅,每層同樣香脆鬆化;蛋糕面層擺放有新鮮紅莓,中間夾有香甜軟滑o既雲尼拿忌廉,最底層則夾有半酸甜o既紅莓果肉粒及紅莓忌廉,口感豐富,味道清新,醒神消滯。唯一美中不足就係師傅寫錯咗「契爺」個「爺」字
Raspberry Mille Feuille
買二送一o既三件西餅有膠紙黐住個紙盒,好穩固。

Mango Coco($48):大肥唔多鍾意食紅莓,所以小肥特別分開買咗件芒果椰子蛋糕比佢食,點知件芒果蛋糕仲酸過紅莓千層酥,食到佢打哂冷震添
Sift Chocolate Cake, Mango Coco, Chocolate Hazelnut Crunch
Sift Chocolate Cake($48):此味鎮店之寶果然名不虛傳,其朱古力味香濃甜美,糕身軟滑,蛋糕底仲有層卜卜脆o既朱古力薄脆,完美之作也
2014-09-16
2 分鐘 (外賣自取)
$52.9 (晚餐)
慶祝紀念
生日