2013-09-05
又係同朋友慶祝生日, 主角提議韓雅林, 因為有9折咭 ^o^ 韓雅林呢個名好優雅, 雖然店內裝修不是如其名, 但都幾寬敞光猛. 幸好有book位先不用等就即入, 門口walk-in客就要等啦. 韓國餐廳更係唔少得韓燒, 可能餐廳唔係專食韓燒, 所以唔會好大陣油煙味. 我們共6人不是order很多餸, 只order了燒烤(牛肋骨, 雞肉, 豬軟骨) , 泡菜海鮮湯, 煎海鮮餅, 雜菇石頭鍋飯. 我們那張是8人長型枱, 所以有兩個燒烤爐, 至於燒烤既肉, , 味道跟一般韓燒店既差不多, 份量都比預期多件數. 生菜是另加的, 配上類似麵豉醬來包肉食又幾好味, 一來減低熱氣, 二來那個醬幾惹味. 這裏既抽油煙系統做得幾好, 燒烤完個身頭髮都唔會太大味喎. 泡菜海鮮湯是類似定食咁, 有一碗飯跟, 所以鍋既size不是太大, 但每人都可分到2碗. 海鮮都多, 味道帶小辣, 但無泰式冬陰公既酸味, 就算有朋友唔嚐辣但都可以食到. 煎海鮮餅, 好大份, 脆脆地帶少少煙"un"幾好味, 但海鮮唔及麵粉多...... 最後雜菇石頭鍋飯, 已將飯向鍋邊壓扁務求做出飯焦, 但最後都未如理想
煎海鮮餅, 好大份, 脆脆地帶少少煙"un"幾好味, 但海鮮唔及麵粉多...... 最後雜菇石頭鍋飯, 已將飯向鍋邊壓扁務求做出飯焦, 但最後都未如理想, 可能個鍋唔夠熱, 但整體味道不錯, 雖然無肉但都幾夠味.
題外話/補充資料:
切生日餅原先話加$50, 但最後找數居然無收喎.....唔知係咪因為有vip咭呢....^o^