2019-07-27
天氣熱 🥵係旺角行街行得攰 想搵個方便又涼浸浸嘅地方坐下同填飽個肚.望一望對面街 見到掛住個紅燈籠🏮嘅鋪頭 原來係食拉麵 就揀呢間 !!!!入面裝潢同平時係日劇睇到嘅拉麵店一樣😂係個點餐機揀完野食之後 坐係到等食.我地叫左個一個別天神套餐<豚骨湯麵+餃子+小龍蝦蟹子沙律> 重有一碗蝦味噌豚骨湯麵.檯前面貼住中日翻譯介紹佢地嘅湯頭係無添加味精 用壓力煲將豚骨同水熬成濃湯.亦有介紹客人可以用架上嘅配料自行添加口味 包括有濃味同辛辣味.先黎左小龍蝦蟹子沙律小龍蝦份量不吝嗇 用紫菜包黎食 都幾有趣嫁!!!!.之後就黎兩款拉麵豬骨湯麵係我嘅 蝦味噌豚骨湯麵係朋友嘅.豚骨湯麵 先飲左啖奶白色嘅豚骨湯 湯頭好濃郁而且唔油膩 因為無添加味精 食完都唔覺得口渴 👏🏼👏🏼之後我重加左辣芽菜同紅薑絲 添少少辣度 芽菜同薑絲都好爽口 溏心蛋個流心效果好喜歡💕 叉燒熬得好腍 脂肪比例好好🤤拉麵軟硬度適中.蝦味噌豚骨拉麵 一黎到已經聞到陣咸香味 我即刻飲左一大湯匙 湯頭顏色較深 係香濃豚骨湯上再添鮮味上面鋪滿大量櫻花蝦 👍🏼👍🏼.餃子🥟餃子煎得外皮香脆 點上餃子汁 酸酸地 好好味😋
係個點餐機揀完野食之後 坐係到等食
先黎左小龍蝦蟹子沙律
小龍蝦份量不吝嗇 用紫菜包黎食 都幾有趣嫁!!!!
之後就黎兩款拉麵
豬骨湯麵係我嘅 蝦味噌豚骨湯麵係朋友嘅