2022-08-02
2022年7月7日 星期四難得今日係七夕,當然又要同老婆偷走出去二人世界一下,今晚我哋放咗工之後就約咗喺銅鑼灣等,嘗試左呢一間韓式放題我哋叫咗世子牛盛套餐,就咁睇餐牌都有幾多嘢食,韓燒肉嘅部位都好多出面就放滿左前菜同湯,都有幾多選擇,湯都分別有大醬豬肉湯、三文魚豆腐湯同海帶牛肉湯,仲係熱辣辣,而且可以自己整沙律,沙律菜夠晒新鮮,食落去爽脆大約等咗5分鐘店員就送上醬油蝦,蝦大隻又新鮮,都幾彈牙同入味之後就有刺身,分別有三文魚、希靈魚、虎蝦等等,大部分睇落去都好新鮮,特別係三文魚,食唔到有筋,感覺似係三文魚腩咁再黎有海鮮拼盤,每款海鮮都有一人一份,食完可以再encore,蒜蓉帶子比較惹味,而魷魚都唔韌,唔會似食擦膠咁到左重點既韓牛出場,有安格斯肩里脊、牛胸肉同牛仔骨等等,見到脂肪嘅分布好平均,唔需要燒太耐已經熟晒,幾重牛肉味餐廳用咗呢一個光波爐取代一般嘅烤爐,完全唔需要落油,感覺更加健康,而且完全冇油煙,燒嘅時間亦唔會好耐另外我哋仲點左牛油帆立貝、牛油金菇同翠玉瓜,燒嘅時候牛油慢慢溶化,味道滲落去金菇同帆立貝到,香味慢慢散發出來,食落去好夠味呢一個係燒汁牛肉炒烏冬,份量都幾多,炒得幾香口,
難得今日係七夕,當然又要同老婆偷走出去二人世界一下,今晚我哋放咗工之後就約咗喺銅鑼灣等,嘗試左呢一間韓式放題 我哋叫咗世子牛盛套餐,就咁睇餐牌都有幾多嘢食,韓燒肉嘅部位都好多 出面就放滿左前菜同湯,都有幾多選擇,湯都分別有大醬豬肉湯、三文魚豆腐湯同海帶牛肉湯,仲係熱辣辣,而且可以自己整沙律,沙律菜夠晒新鮮,食落去爽脆 大約等咗5分鐘店員就送上醬油蝦,蝦大隻又新鮮,都幾彈牙同入味 之後就有 刺身,分別有三文魚、希靈魚、虎蝦等等,大部分睇落去都好新鮮,特別係三文魚,食唔到有筋,感覺似係三文魚腩咁 再黎有海鮮拼盤,每款海鮮都有一人一份,食完可以再encore,蒜蓉帶子比較惹味,而魷魚都唔韌,唔會似食擦膠咁 到左重點既韓牛出場,有安格斯肩里脊、牛胸肉同牛仔骨等等,見到脂肪嘅分布好平均,唔需要燒太耐已經熟晒,幾重牛肉味 餐廳用咗呢一個光波爐取代一般嘅烤爐,完全唔需要落油,感覺更加健康,而且完全冇油煙,燒嘅時間亦唔會好耐 另外我哋仲點左牛油帆立貝、牛油金菇同翠玉瓜,燒嘅時候牛油慢慢溶化,味道滲落去金菇同帆立貝到,香味慢慢散發出來,食落去好夠味 呢一個係燒汁牛肉炒烏冬,份量都幾多,炒得幾香口,味道唔會太鹹,牛肉都唔會好韌,烏冬幾彈牙 最後仲有火炙韓牛 壽司,賣相唔錯,而且入口即溶,好似食緊和牛咁,肉質幾嫩