2022-10-24 54 瀏覽
近排天氣轉返涼少少就好想打邊爐,記得早排行過大角咀見到有間食火鍋舖頭叫賦湯稻火,就即刻約埋朋友仔嚟試試😝我同朋友都唔想諗食咩,所以就叫咗佢哋啲套餐嚟試,有精選套餐同精選海鮮套餐兩款揀,而我同朋友就揀咗精選套餐,一個價錢包哂list入面嘅食物,都只係二百幾蚊,相當抵食😋👍🏻店入面地方都非常寬敞乾淨,店員都好有禮貌,仲好主動加水同問你有咩需要。坐低咗就可以自己整吓啲醬汁先,除咗出面都有嘅蒜同蔥花,仲會有比較少見嘅XO醬都有得任加😝👍🏻手切牛頸脊牛肉嘅厚薄度做得啱啱好,油脂比例啱啱好,唔會食到成口油,而且牛味極濃,係火鍋嘅絕配😚👍🏻黑豚肉/羊肉片我哋揀咗羊肉片,羊肉片肉質非常嫩滑鮮甜,口感非常好 , 仲有淡淡的羊羶味,真係一流😝必食之選日本雞頸肉雞頸肉份量有好多,而且肉質超嫩滑,好襯佢哋嘅清湯底,清清哋更加食得出雞嘅鮮味,仲要煲耐咗都唔會變老🤤除咗肉類個套餐仲包埋墨魚丸、黑椒牛丸、韭菜豬肉餃子、炸響鈴。黑淑牛丸一咬落去即係爆汁,之後再滲入香濃嘅黑淑味,送啤酒一流。其中我認為最好味嘅係韭菜豬肉餃,餃子皮厚薄度做到啱啱好,唔會太薄漏哂啲餡出嚟,韭菜味極濃,餡料又爆多,如果大食嘅可以自己再追加😋炸

手切牛頸脊

黑豚肉/羊肉片

必食之選日本雞頸肉

炸響鈴本身已經炸到好香,點少少湯嚟食會食酥脆嘅口感,好香好邪惡😝

田園雜菜盤
有好多款唔同嘅菜,娃娃菜、油麥菜、芫茜、粟米,全部都好新鮮👍🏻