2009-03-28 39 瀏覽
記得好耐之前曾經到過灣仔想試重慶雞公煲,點知去到原來已經執左,當時真係有d若有所失既感覺!最近發現佢番黎喇,見到 d 食評即刻流晒口水。琴晚我地叫左最經典既雞煲,選左中辣同中Size,另叫左白菜、油墨菜、蘿蔔、寬粉、腐竹同雲耳做配菜。一打開煲,有一陣陣香氣飄出,但唔係好野味果種既香氣。汁有味,但唔係好好味,亦唔覺野味,如果好辣既朋友相信要叫大辣。食到差唔多,可以加湯食配菜,湯有分唔辣同辣兩種,我地要辣,我亦唔覺得辣,湯底亦無特別。總括黎講,唔食出有任何重慶特式,只係雞肉較嫩滑唔肥,經多次翻滾都好滑。但相比晌國內食既辣雞煲果種獨特既野味及香氣就遜色好多。P.S. 交通:佐敦地鐵站B2出口,直行轉左,一路直行見到左手邊全都係橫街,直至見到橫街茂林街轉入,即太平館既對面。Kan Lee 28/3/2009

Kan Lee

28/3/2009