2018-12-19
又係冇飯煮婦日,今晚唔想煮飯想出街食,咁啱前幾日係回家途中見到呢間上海小店開始試業,而咁啱今都想食上海菜喎,咁就一於去試下啦!入到去估唔到地方都好闊落,裝修設計簡潔,坐得好舒服。細過時食上海野必叫黃金銀絲卷,咬一口鬆軟無比,仲有陣陣嘅香甜味道,新鮮熱辣蘸著煉奶倍添滋味小籠包上枱時熱呼呼,外皮雖不是很薄,但口感柔軟,同時能承托包內肉汁,大家食時要份外留神,小心燙到嘴巴。窩貼底層嘅皮煎得酥酥脆脆帶點厚度,咬起來又脆又軟,口感豐富第一次食賽螃蟹春卷,外皮卜卜脆,內餡綿滑,真係食到外脆內軟嘅效果水晶肴肉口感層次鮮明,賣相精緻,佐以薑絲同鎮江香醋不但把味道提升,而且入口更是肥而不膩,好爽口招牌松子魚也是我食上海菜必吃的,炸完嘅魚唔會好乾身,糖醋汁的酸甜度適中,越食越開胃,來送飯就一絕!白色奶油襯托白黃色嘅紹菜,上面灑上金華火腿,簡單得來又健康美味雖然餐廳招牌仲黐住紅紙,但入面都已經八成坐滿,低調試業反應已經相當不錯。我地去嘅時候比較早,好彩Walkin仲有位啫,仲有仲有,新張期內乳鴿仲特價,眼見枱枱都點咗一杯,我哋都唔執輸!想食上海菜又多一個選擇了!
入到去估唔到地方都好闊落,裝修設計簡潔,坐得好舒服。
窩貼底層嘅皮煎得酥酥脆脆帶點厚度,咬起來又脆又軟,口感豐富
想食上海菜又多一個選擇了!