2011-05-12
四月既時候,仲未三十幾度,就黎試下呢到既煲仔飯。煲仔飯係暖胃野,都係未夏至之前食好d。個人對煲仔飯既要求係飯要乾身同有點飯焦,餸既味要同飯合體。好多地方既飯都做得唔錯,係飯味同餸味無融合,當然唔係樣樣餸都好出味,不過即使"臘"字頭既餸,d飯都係無咩臘味,真係同叫餸加碗白飯無咩分別。今次又試試這裡既水準。胡椒豬肚湯,都係未熱之前岩飲既湯,個湯聞落幾香胡椒味,飲落胡椒味夠重,料方面都幾足,豬肚夠腍亦爽身。其實這裡的也不錯,不過唔知係咪之前食過筲箕灣鋒記既關係,總覺得好似差左d野,諗下諗下,跟鋒記比較,這裡既胡椒豬肚湯就係未算濃郁,可能個人喜歡濃郁一點吧。煲仔飯要左蝦醬豬肉同白鱔,蝦醬味濃度適中,豬肉薄薄一片,夠入味,伴有蝦乾,食落幾鮮味;白鱔肥美,用上既豆鼓也不錯。蝦醬味、豆鼓味同鱔既鮮味都滲入左d飯到,確係美味。見樓上話d飯濕濕地,是次幫襯既飯都算乾身,帶有小小小小小飯焦,個人覺得係飯焦未夠精彩,可以再多一點。整體收貨既煲仔飯。椒鹽魷魚,粉薄薄,魷魚新鮮,爽爽有咬口亦夠彈牙,係椒鹽味可以再重手d,不過都係送酒既好朋友。咕嚕肉,見這裡的賣上近百元,應該也不錯,又試試。這裡用上既新鮮豬肉,肉
胡椒豬肚湯,都係未熱之前岩飲既湯,個湯聞落幾香胡椒味,飲落胡椒味夠重,料方面都幾足,豬肚夠腍亦爽身。其實這裡的也不錯,不過唔知係咪之前食過筲箕灣鋒記既關係,總覺得好似差左d野,諗下諗下,跟鋒記比較,這裡既胡椒豬肚湯就係未算濃郁,可能個人喜歡濃郁一點吧。 煲仔飯要左蝦醬豬肉同白鱔,蝦醬味濃度適中,豬肉薄薄一片,夠入味,伴有蝦乾,食落幾鮮味;白鱔肥美,用上既豆鼓也不錯。蝦醬味、豆鼓味同鱔既鮮味都滲入左d飯到,確係美味。見樓上話d飯濕濕地,是次幫襯既飯都算乾身,帶有小小小小小飯焦,個人覺得係飯焦未夠精彩,可以再多一點。整體收貨既煲仔飯。 椒鹽魷魚,粉薄薄,魷魚新鮮,爽爽有咬口亦夠彈牙,係椒鹽味可以再重手d,不過都係送酒既好朋友。 咕嚕肉,見這裡的賣上近百元,應該也不錯,又試試。這裡用上既新鮮豬肉,肉醃得唔錯,咕嚕肉就少少脆,甜酸就個人覺得偏向酸,挺開胃的,份量亦較一般例牌多,也不錯的咕嚕肉。 梅香咸魚煎肉餅,肉餅固然係啖啖肉,這裡夠厚身,有咬口,煎肉餅,夠香口,食落亦夠juicy,係到諗,如果用黎做burger應該幾唔錯,不過唔知係咪咸魚既關係,就真係咸左d。 整體我覺得這裡最好的係新鮮,煲仔飯水準不錯,小菜幾有驚喜,雖然要差不多一舊水碟,不過份量唔係例牌size,五至六個人黎,份量應該會剛好。店子細細,一貫大坑風格,人氣旺就要坐路邊。三個人,兩個煲仔飯,三個小菜同一個湯,真係好飽。