2017-02-01
2003 瀏覽
黃竹坑呢個地方真係除左黎海洋公園就者公事所需之外,一年都無黎幾多次。今次有機會入到黎黃竹坑,眼望周圍唔係工廈就得返一兩間咖啡室咁,友人話去熟食街市可以食到正的泰國嘢? 即管睇下點樣樣。雖然得兩個人,友人好食得,所以都叫左咖哩蟹 連蒜蓉包泰式炒通菜海鮮炒粉絲炸皮蛋燒春雞啤酒椰青最後仲外賣左個生菜包環境喺熟食街市一樓,坐喺欄杆位,可以望下成個熟食市場的環境,黎食嘢的人都唔少。環境乾淨,枱同枱之間都好寬躺,地面乾爽,熟食街市黎講都幾企理。點左的菜都即炒,所以好有鑊氣同熱辣辣。好有驚喜的首先係炸皮蛋,一碟好似$68 ,點解一碟皮蛋可以收$68 而唔係街頭小食20攪掂? 一啖咬落去就知咪事,外表炸得香脆,中間魚肉位置厚度適中,個皮蛋流心,有驚喜,的確有水準。另外,燒春雞醃得入味,就燒得嫩滑,至怕乾爭爭無哂汁的燒雞。最重頭戲就係個咖哩肉蟹,咖哩汁香濃但唔會太重香料,搶哂海鮮的味道,個汁點蒜蓉包,撈飯都一流。隻蟹好大隻,肉質都好結實,蟹肉拆出黎一團一團,證明都新鮮。個人黎講覺得唔駛炸完再煮,啲脆漿配合隻蟹,有少少畫蛇添足~整體都好味道。最後仲外賣左個生菜包,豬肉醉好惹味,用生菜包住感覺清新,食完一件
雖然得兩個人,友人好食得,所以都叫左
咖哩蟹 連蒜蓉包
泰式炒通菜
海鮮炒粉絲
炸皮蛋
燒春雞
啤酒
椰青
最後仲外賣左個生菜包
另外,燒春雞醃得入味,就燒得嫩滑,至怕乾爭爭無哂汁的燒雞。
最後仲外賣左個生菜包,豬肉醉好惹味,用生菜包住感覺清新,食完一件又食另一件。