2018-07-29
今日下就肥妹仔同媽媽去咗銅鑼灣行街,行到兩點幾,兩母女行到都好攰,咁啱去到蘭芳道見到呢間食越式米粉既餐廳,肥妹仔同媽媽就決定試下呢間食個late lunch!蟹膏湯檬 $118肥妹仔都幾鐘意食海鮮,用蟹膏做湯底既檬粉肥妹仔從來未試過!佢既配料有豬肉丸,豆卜,札肉,豬肋骨等等。先講個湯底,都有蟹膏既鮮味,但蕃茄味比較突出,食到有少少蟹肉碎!粒豬肉丸好大粒,好軟諗,調味比較重,豆卜同札肉大路貨色,無咩特別!豬肋骨煮到一口即散,檬粉幾有咬口!燒豬扒湯檬 $88豬扒肉質實淨,輕輕煎過,唔係好咸,ok!湯底肥妹仔飲咗一啖,送檬粉都不錯!鮮蝦紙米卷 $58好fresh既小食,包了青瓜絲,米粉,鮮蝦,本身係無調味,要靠點個類似食乳豬既甜醬去提味,感覺好有趣,at least肥妹仔係未試過咁既食法!!!煎蝦餅 $68呢個不錯,蝦肉彈牙爽口,煎到非常香脆,上枱時熱辣辣,點酸汁可以解膩,肥妹仔我食咗三塊!芒果沙冰 $35鑑於天氣真係太熱,肥妹仔諗都無諗就揀咗杯沙冰降温,飲一啖係即刻暑氣全消,爽!凍咖啡 $38肥妹仔母親行到攰有d眼瞓,所以叫咗杯咖啡提神,肥妹仔我飲咗一啖,好甜,但都幾濃咖啡味,不錯!食完就
蟹膏湯檬 $118
燒豬扒湯檬 $88
鮮蝦紙米卷 $58
煎蝦餅 $68
芒果沙冰 $35
凍咖啡 $38
食完就番屋企了,真係熱到傻咗呀!