2007-03-02
舊同學的聚會, 係S哥的家. 多得主人家周到的安排, 我只需等食.人日, 仍係吃盆菜的好日子, 主人家就係萬里緣訂了一個家鄉盆菜. 把盆菜放係邊爐上, 筆油加熱一陣就食得.家鄉盆菜: 9分, 材料沒有大家樂這樣大堆頭, 只有12樣食物, 包括富貴鮑片, 家鄉海蝦, 油雞半隻, 燒鴨半隻, 芋頭炆豬肉, 香炸芋片, 炒土魷魚, 炆冬菇, 特製魚蛋, 蠔油支竹, 醬油豬皮, 同清甜蘿蔔.鮑片沒機會吃, 亦無食蝦. 其他材料方面, 最好係芋頭, 好粉, 好入味. 蘿蔔亦真係相當清甜, 吸盡肉汁. 支竹係另一個強項, 淋而入味, 係食完又食的一樣. 淋上肉汁的魚蛋都相當精彩.肉類方面, 豬肉係炆得好入味, 淋淋的, 雖然係好肥, 都食了兩舊. 油雞燒鴨都比較老, 麻麻.而個盆菜的精華在於個肉汁, 令到成煲盆菜都好入味. 不理它的來頭有幾勁, 只知道這個盆菜係相當對味.大盆的收$750, 雖係10-12位用, 但我們23位吃都有剩. 係相當抵食.再一次多謝主人家請我們吃這餐. 相識差不多20年了, 能夠跟好兄弟見見面已經係福氣.