2016-05-06 326 瀏覽
好耐之前見過呢間沖繩炸包 一直以黎都好想試 不過當時香港只得新蒲崗一間分店 地點唔太方便一直未有機會一試 近年分店愈開愈多 不過食包之路亦非一帆風順 第一次去果時店員指紫薯年糕炸包已經售罄 唯有下次再去 最後終於食到 買兩個仲會有優惠 當然要買兩個一鹹一甜食啦 即叫即炸熱到辣口紅芋年糕炸包 ($22)先食紫薯年糕炸包 比想像中大個啲 覺得比之後食既咖哩豚肉炸包既面層油膩 呢個食到成口都係油而另一個就無呢個問題 可能食既先後次序放耐左既關係有所影響咬落炸包外層非常脆 面頭既珍珠糖粒令到個包更加脆卜卜 包身鬆軟 餡料都幾多但就有出現空心既情況 而且食到一半仍然未見年糕既蹤影紫薯餡偏甜不過我鐘意 食左三份二先開始見到年糕 不過炸過後年糕已經融化成漿 失去左我鐘意果種煙煙韌韌既口感 不過整體黎講都係好味同滿足既紅燒豚肉咖哩炸包 ($22)食完紫薯炸包先食呢款咖哩炸包 所以已經無咁熱 而且包身開始有啲蹋 一咬就扁咬開已經超香咖哩味撲出 入面既豬肉絲份量幾足 仲有啲薯仔粒添 咖哩唔辣係日式甜咖哩 唔食得辣都可以試

紅芋年糕炸包 ($22)
紫薯年糕炸包

紅燒豚肉咖哩炸包 ($22)
紅燒豚肉咖哩炸包

外賣自取