2017-01-20
天氣又轉冷,呢d天氣忽冷忽熱,真心好易搞到病,咁天氣熱除左打邊爐羊腩煲,梗係要食下煲仔飯,煲仔飯個個都話一定去廟街食,話又平又正,之不過有食開ge都知個邊d煲仔飯質素差左... 但係今日俾我搵到間食煲仔飯一流既茶記! 佢個位置其實都幾唔就腳,我估係奧運行過去都要成15分鐘,不過個頭真係多左好多野食,見到呢間菜餐廳好似岩岩新開冇幾耐幾新淨,天氣又凍凍地,見到有煲仔飯,即刻諗都唔諗行入去。茶餐廳最好就係樣樣都有,岩曬鍾意大把選擇ge我,你想食中式西式都有,呢到都係,有海南雞、日式鰻魚飯、湯飯、小菜... 真係任君選擇,總有一款岩你口味,我同朋友兩個人嗌左個小菜,鐵板餐同埋煲仔飯欖菜肉鬆四季豆其實出親街食,都係食肉多過食菜,由其去茶餐廳,好多時菜都冇條,所以嗌左個欖菜肉鬆四季豆。佢個份量以小菜黎講好大份,夠兩個人食,幾surprise佢係炒完用鐵板上,唔係用普通碟,上到黎仲滋滋聲,保證夠熱,係就係熱氣d,不過個欖菜味真係好香好出,係個四季豆比較硬身,雖然有咬口,但係我自己就一般,不過呢個菜撈飯真係一流。鐵板恐龍雜扒餐佢有分大雜扒同小雜扒餐,差既野好似係差煙肉、火腿咁,但是價錢都差成十幾廿蚊,
欖菜肉鬆四季豆 其實出親街食,都係食肉多過食菜,由其去茶餐廳,好多時菜都冇條,所以嗌左個欖菜肉鬆四季豆。佢個份量以小菜黎講好大份,夠兩個人食,幾surprise佢係炒完用鐵板上,唔係用普通碟,上到黎仲滋滋聲,保證夠熱,係就係熱氣d,不過個欖菜味真係好香好出,係個四季豆比較硬身,雖然有咬口,但係我自己就一般,不過呢個菜撈飯真係一流。
鐵板恐龍雜扒餐 佢有分大雜扒同小雜扒餐,差既野好似係差煙肉、火腿咁,但是價錢都差成十幾廿蚊,而且我地兩個share個小什扒都夠,因為已經有雞扒牛扒豬扒。$68有湯有三塊扒仲有薯菜仲要鐵板上,真係好抵食,旺區呢個價真係食唔到。至於個汁,識食就一定係食黑椒! 佢都好有誠意,d扒都大大塊,我覺得佢個雞扒同牛扒都唔錯,牛扒食過好多茶記都好un,咬唔到或者勁肥,呢到塊扒唔會好多肥膏或者筋,都算幾厚。雞扒都好滑,配埋佢個黑椒汁就一絕。同埋佢跟個個羅宋湯都好正,好憎好假羅宋湯,佢呢個有少少辣味,又好開胃。 北菇滑 雞煲仔飯加臘腸 呢個真係大力推介,佢唔加臘腸就$55,兩條臘腸就要加$10,抵唔抵就睇人,但係覺得冇臘腸既煲仔飯點都好似差d野咁,所以都忍唔住加錢。首先佢個煲仔係比外面一般黎得大煲,同埋真係好足料,d雞件舖滿晒d飯。一上到黎侍仔哥哥仲教你唔好咁快打開住,等佢煲下先。佢個雞件有少少咁多ge酒味,雖然雞件有連骨,但係都唔係碎骨,所以食個時都算方便。我覺得煲仔飯既精華一定係個豉油,淋左焗一陣,加埋少少飯焦味真係好吸引,。個飯仲有陣薑味(應該係因為有雞),佢個薑味同豉油滲左落d飯到,就算想健康d唔落咁多豉油,都唔怕個底d飯冇味!
呢間榮熙係就係要行多幾步先到,但係真係算抵食,而且味道都唔錯,勝在菜式水準高,佢既扒餐同煲仔飯絕對值得食下!