冬天緊係要飲熱嘢暖下個身,今次嚟咗呢間專賣石鍋烏冬嘅日式餐廳,湯底仲有成4款可以揀,分別係松茸香菇湯、韓式辛辣泡菜湯、香蒜豬骨濃湯、黑胡椒酸菜湯,我同朋友都不約而同想叫醬油豬軟骨烏冬($61),始終呢樣嘢喺屋企比較難整🙈佢揀咗香菇湯,我就要咗胡椒酸菜湯,係連食材都好暖身嘅午餐🤣職員送嘢食嚟嘅時候都提醒我哋要小心熱,石鍋入面嘅湯係咁滾,唔似有啲餐廳個鍋只係用嚟裝飾,所以食到最後一啖都仲係暖笠笠❤️兩款湯都好濃郁同順口,飲咗好多都唔會口渴,相信餐廳冇咩用味精👍🏻而且湯底會有相應嘅材料,例如香菇湯就有冬菇同秀珍菇、酸菜湯就當然有酸菜啦🤣兩碗都有娃娃菜墊底,就唔會齋食肉同烏冬咁寡,烏冬幾煙靭彈牙,唔會煮到淋曬🤩豬軟骨好入味,就算浸喺胡椒湯好耐,食落都有陣陣嘅醬油香,無論配搭咩湯底都唔會打曬交,肉同骨都炆到好淋,一啲都唔鞋🥰套餐跟一杯嘢飲,我同朋友都要咗熱菜蜜,因為入去餐廳嘅時候好凍🥶但食完個石鍋烏冬已經熱曬,睇嚟應該叫可樂😂其他午餐例如炸蝦炸蠔燒鯖魚便當都好吸引,但因為想飲熱湯所以無叫到,大家有機會都可以試試😛

熱菜蜜
2022-01-04