2023-02-18 45 瀏覽
近排天氣又涼左,lunch time好想食啲熱辣辣嘅嘢,之前食過呢間嘅石鍋飯覺得唔錯,今日決定再度光顧。餐牌已經作出轉變,加入了一些新鮮食材,向來喜歡海鮮嘅我,見到有奄仔蟹食,頓時心心眼。餐牌主要分為幾類: 米線/蒸飯/串燒/飲品及小食。石鍋生滾胡椒豬肚奄仔蟹米線$98 材料好豐富包括: 奄仔蟹/豬肚/支竹/芫茜/腐皮/金菇,主角當然係隻奄仔蟹啦,蟹肉一梳梳,飽滿肥美非常鮮味。胡椒豬肚湯底加咗蟹烹調,所以味道特別鮮甜,湯底惹味,食完成個人頓時暖笠笠。肉骨茶雜錦石鍋米線$62 材料包括: 豬肚,肥牛,支竹,冬菇,豬紅,腐皮。這個米線嘅靈魂在於湯底,肉骨茶藥膳味適中,不會過苦,熱辣辣嘅湯底可以當湯飲,用石鍋盛載,食到尾個湯底依然出緊煙,石鍋保溫效果非常好。酥炸檸檬豬扒$25 食嘅時候先將檸檬汁唧落去 ,可以保留炸豬扒外層嘅酥脆感,脆粉好薄,唔會食到成口粉,有肉汁。紅油青瓜$18 酸辣度適中,作為前菜是非常開胃,口感很脆,青瓜很新鮮。蒜蓉燒扇貝$35/隻 調味非常出色,很有川式風味,扇貝肉厚肥美鮮嫩,同蒜蓉好夾。座位都幾舒適㗎,木系為主,有一些花卉擺設,環境舒服,絕對是用餐的好地方。