2020-08-04 213 瀏覽
長洲嘅第一站係搵午餐食,雖然已經過咗食飯嘅時間長洲嘅黃店都人山人海,實在可喜可賀啊!係熱辣辣嘅太陽底下,我哋揀咗食再熱辣辣啲嘅車仔麵,買外賣到朋友家中享用。小妹選擇咗蕃茄湯底魚腐同魚卷米線,朋友選擇咗豬骨清湯配叉燒及芝士竹輪公仔麵。首先小妹嘅蕃茄湯底真係好好味,非常足料,看官都可以喺湯底度見到好多蕃茄蓉,酸Mei Mei 咁好醒胃,可能行到返朋友家都要一段時間啦,湯比米線吸晒汁,不過依然好味,漁夫魚卷中規中矩啦。朋友話豬骨湯底幾好味,叉燒唔係霉叉燒,都幾有咬口。佢其實都好多特色送㗎不過我哋都冇揀,鍾意食啲冇益野哈哈,其他食評都有讚蜆湯好味。最近,小妹停咗一排寫開飯食評,原因係出咗「國安法」之後,都有好一輪嘅退出戰線的良店,怕被追究和找麻煩🤭,這間小店就是其中之一,因為在”hker” group 裏面良店系列這店已經剔除在名單外,小妹明白做生意的苦況,只祝願一句小店「兄弟爬山,各自努力。」大家仲幫唔幫襯就自己決定啦