2005-07-10 32 瀏覽
天時暑熱,有十萬個理由不幫襯大排檔。但不知是否傳媒的影響力,身光頸靚的靚女同事竟對大排檔有興趣,唔止一次提起,硬要扯我同往,就趁今日開會開到一點三,又大家都沒有約人食飯,同佢來了一個「casual lunch」。成三十幾度,呢度要坐街邊,當然有位。我只西裝一度,難得同事背心/短裙/高跟鞋的去坐圓,難度比我更高。午市都唔使問有咩好食,唔係粉麵就湯飯,見氣溫咁熱,就來個以熱攻熱,叫了蕃茄豆腐肉片湯飯﹝圖示﹞及在隔離威記叫了另一個湯飯。這裡的湯飯是即叫即煮的,所以都要等了一陣子。上檯時的湯,基本上是非常熱的狀態。個人而言比較喜歡吃蕃茄豆腐肉片,蕃茄鮮味,加埋豆腐同埋灼肉片,清清地,幾健康;食完湯飯,熱上加熱,二人是吃到大汗淋漓。加埋兩支汽水,埋單37蚊,當然係平。下次都係天氣涼d再來食好一點。

下次都係天氣涼d再來食好一點。