2017-07-14 156 瀏覽
有人鍾意冬天食雪糕,亦都有人鍾意夏天打邊爐。今日黎到天后嘅呢一間「十二味不只是烤魚」,就係要食辣烤魚!是日同行嘅朋友又係好鍾意食辣嘅,所以佢哋專門去搵辣野試。話明烤魚,為咗食得開心啲,我哋叫咗江團魚(少骨)!而味道呢就揀咗招牌香辣味,為咗服侍我呢啲唔食得辣嘅人,叫咗小辣。等待烤魚期間,其他小菜陸續送到。分別有巴蜀烤茄子,個人覺得價錢好抵,原條開邊加左少少蒜頭辣椒仔,小小辣好開胃。而醋溜青瓜就份量多,充滿蒜蓉嘅微辣,爽脆清清涼拌;其次大盆花菜,即係椰菜花,微辣中有味極嘅香味,適合我呢種唔食得辣嘅朋友!至於新疆大盤雞,對我來講實在有啲辣,所以試得唔太真,但朋友就讚不絕口。基本上開始食咗啲小盤後,重頭戲先至到。辣烤魚,因為叫咗小辣,所以都可以食到。魚嘅肉質真心一啲都唔老,而且無我想象中咁辣,好夾個湯味。至於一啲肉類、土豆、響鈴等等食物都有叫。個湯後期愈來愈濃,開始有啲辣,叫咗啲飲品,慢慢就覺得飽了。飽就坐下傾下計都唔錯,環境舒服。每人大概二百蚊左右,有加一,喜歡食辣可以同朋友一齊去食。丫,溫馨提示,店內有差電器免費租借,咁就唔怕坐得耐時電話無電啦!
招牌香辣味江團魚
巴蜀烤茄子