2019-09-19 84 瀏覽
想起以前在日本居酒屋食過一碗鯛魚湯烏冬之後念念不忘,這天突然比我發現原來香港都有間主打鯛魚湯底既日式湯店,二話不說就叫男友收工同我去食! Openrice話餐廳位於鰂魚涌A出口,但後尾發現原來B出口會更加近..去到餐廳既時候餐廳已經坐滿曬人,好彩咁啱有人走,我地唔洗等就有得坐,lucky! 餐廳裝修都幾日本,以木色裝修為主調。 打開餐牌發現選擇比想像中多,有鯛魚湯底同鯛魚番茄湯底,配料有好多唔同既搭配方式,仲可以揀烏冬或者泡飯。 日本帶子三文魚籽湯飯$128一碗有五片日本帶子,上台既時候仲係刺身黎的。由於係用爐盛載,所以怕食生野既人可以放入湯中滾一下先食。日本帶子好鮮甜,配上濃郁既鯛魚湯底好好味。 番薯蜆虎蝦手打烏冬$88這碗烏冬的鯛魚湯底似乎比泡飯更濃郁鮮甜。虎蝦非常大隻彈牙,番薯蜆都新鮮沒有沙,好味呢! 象拔貝$18+鯛魚片$18我地仲另外加左兩款配料,估唔到係令上的!象拔貝好鮮甜又唔韌,反而鯛魚片味道比較淡。 吉列蝴蝶蝦$40蝦肉好滑,是柔軟但不是彈牙的質感,配合沙律菜食都不錯

餐廳裝修都幾日本,以木色裝修為主調。

日本帶子三文魚籽湯飯$128

番薯蜆虎蝦手打烏冬$88

象拔貝$18+
鯛魚片$18
我地仲另外加左兩款配料,估唔到係令上的!
象拔貝好鮮甜又唔韌,反而鯛魚片味道比較淡。

吉列蝴蝶蝦$40
蝦肉好滑,是柔軟但不是彈牙的質感,配合沙律菜食都不錯