2020-12-26
嘩!呢排好忙呀,又煮嘢,又煲湯咁,好耐冇介紹紅磡美食啦!😅😅😅早排新開咗間燉湯飲茶嘅鋪頭,網上介紹就話好正,湯冇味精,點心好食,但始終每人口味都唔同,點都要親身去試下先知龍與鳯。🤗🤗🤗The Steam Hut 蒸廬 地址:紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖花膠蟲草花粟子燉土雞湯 $60好清甜,足料,可能燉雞問題,所以比較油少少,飲嘅時候,接受唔到就要自己撇吓油先飲啦!🤣🤣🤣印度椰子合桃腰果燉上肉湯 $58嘩!呢個不得了,一嚟到已經聞到好香椰子味,好甜,都係好足料,佢燉上肉,所以比燉雞冇咁油,清清甜甜,好味。😋😋😋溫馨提示:佢全部燉湯都應該冇落鹽,所以大家可以因應自己口味自己落。👍黑金流沙包 $40好流沙,鹹鹹甜甜,好香奶皇同鹹蛋黃味,超級正👍👍👍雲石芝麻包 $26呢個比黑金流沙包甜d,因為佢冇咗鹹蛋黃味,但都係好流心,黑芝麻好香,而家係茶樓真係好少有,呢個都係超級正👍👍👍整體嚟講,呢個款,都必須要試🤣🤣🤣晶瑩蝦餃皇 $33皮夠薄,全部都係蝦,彈牙🤗🤗🤗蟹子燒賣皇 $30肥肉唔多,材料夠新鮮,彈牙,粒粒都好飽滿。😚😚😚XO秘醬蒸鳳爪 $26可能食慣咗茶樓果d,所以相比下呢個冇咁出色,
The Steam Hut 蒸廬
地址:紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖
花膠蟲草花粟子燉土雞湯 $60
印度椰子合桃腰果燉上肉湯 $58
黑金流沙包 $40
好流沙,鹹鹹甜甜,好香奶皇同鹹蛋黃味,超級正👍👍👍
雲石芝麻包 $26
整體嚟講,呢個款,都必須要試🤣🤣🤣
晶瑩蝦餃皇 $33
皮夠薄,全部都係蝦,彈牙🤗🤗🤗
蟹子燒賣皇 $30
肥肉唔多,材料夠新鮮,彈牙,粒粒都好飽滿。😚😚😚
XO秘醬蒸鳳爪 $26
可能食慣咗茶樓果d,所以相比下呢個冇咁出色,如果鐘意食XO醬嘅朋友可以一試。🤨🤨🤨
鮑菇蟲草棉花雞 $30
反而呢個係我最唔鐘意嘅,蟲草花可能貨源問題,唔太好食,我果隻冇鮑菇,同埋佢嘅汁芡好湖口。😅😅😅
薑蔥牛柏葉 $33
牛栢葉爽口,我鐘意,但冇乜牙力個朋友就唔好叫啦!😁😁😁
咖喱土尤蒸豆卜 $33
咖喱汁比較少,尤魚爽口,豆卜都吸晒所以汁,所以豆卜超好食😝😝😝
整體評分:80分
每間食市都冇可能樣樣都咁出色,一定會有好食同唔食,而且冇可能歡合到每個人嘅口味,所以邊樣最好食,邊樣啱自己食,都要自己去試吓嘅🤣🤣🤣