2018-10-02
今日同同事食lunch,黎到呢間王家沙食。雖然有唔少人都話王家沙變到好唔正宗🤷🏼♀️不過我又覺得雖然佢個味係廣東化左,但啱食就得啦😅以上海菜黎講,佢既食物既味精係比較清淡D既,咁各花入各眼啦。🤣當我地想潤一潤既時候就會食呢間,貪佢有個雪耳燉雪梨🍐🤗同事呢排成日喉嚨好乾,可能天氣轉。之前黎既時侯食完呢個真係覺得個人冇咁dry😂😅我地兩條友,叫左個蒜泥白肉、春卷、嫩雞煨麵同燉雪梨。先黎個蒜泥白肉,蒜泥好香、白肉有少少難,下面仲有好多粉皮,哈哈!~ 撈埋一齊個蒜泥香香地又唔會太濃味,都唔錯。不過白肉得個4塊太少了😅我寧願佢畀多兩塊我,粉皮可以唔駛咁多😛春卷份量都幾大,炸得好香口,呢個係全素來的,入面好多蘿蔔🥕絲,咁樣食入口冇咁油膩,都唔錯。嫩雞煨麵🍜今日有少少失準,因為得個麵多,菜同肉都相對地少 (sorry😅😫張圖唔係上菜時影的,食到一半先記得影返)。之前食過有好多切細左既白菜、嫩雞絲又真係幾嫩幾滑,連埋雞皮幾香,加埋個清雞湯底好唔錯的。今日的菜同肉都少左,而且雞肉唔係好嫩,變左雞絲煨麵😫😂還好個燉雪梨🍐😋😋冇失準,上枱時熱辣辣剛燉好,一整個雪梨好足料的,仲有紅棗、龍眼肉同雪耳,2-3個人
我地兩條友,叫左個蒜泥白肉、春卷、嫩雞煨麵同燉雪梨。
蒜泥白肉
大白菜春卷
嫩雞煨麵
雪耳燉雪梨
還好個燉雪梨🍐😋😋冇失準,上枱時熱辣辣剛燉好,一整個雪梨好足料的,仲有紅棗、龍眼肉同雪耳,2-3個人分剛好。雪梨又清甜又潤,加埋D雪耳同龍眼肉同紅棗,D水都好清甜。始終食完呢個成個人都舒服哂。☺️