2024-03-08
銅鑼灣睇完專科後, 已近晚飯時間, 就在附近找地方吃晚飯, 看到這裡的套餐很抵吃, 可單拼或雙拼燒鵝及多款燒味, 並附送例湯, 油菜及加少少錢有飲品我們點了一份燒鵝+燻蹄, 一份燒鵝+油雞, 另加了一份燒味雙拼, 選了叉燒及燒腩仔首先來個例湯, 材料有木瓜、雪耳、雞腳、南北杏、瘦肉, 滋潤又好味油菜為生菜, 新鮮香脆爽口到主角燒味了,燒鵝 ~ 皮脆肉嫩兼多汁, 鵝皮散發酥香, 入口油香豐腴油雞~ 為髀的部份, 熟度剛好, 嫩滑美味燻蹄 ~ 皮爽肉彈夠腍香叉燒 ~ 賣相極美, 用上桂花蜜汁, 做到焦香的燶邊效果, 再灑上金黃色的桂花, 很吸睛. 叉燒肥瘦均勻又不膩口, 入口鬆軟得來有咬口燒腩仔 ~ 外皮卜卜脆, 肥瘦相間, 口感香嫩有嚼勁, 味道香濃瀨粉老公話食燒鵝又點可以少得瀨粉?瀬粉晶瑩通透滑嘟嘟, 吃完一碗忍不住要點多碗好吃抵吃之餘, 招呼又好, 坐低後姐姐問我們是否怕冷氣吹著, 主動提議我們轉到另一邊沒出風的卡位~
油菜為生菜, 新鮮香脆爽口
到主角燒味了,
燒鵝 ~ 皮脆肉嫩兼多汁, 鵝皮散發酥香, 入口油香豐腴
油雞~ 為髀的部份, 熟度剛好, 嫩滑美味
燻蹄 ~ 皮爽肉彈夠腍香
瀨粉