2017-11-08
又到星期日,家庭聚餐既日子~家住荔枝角,其實好幸福,夾係長沙灣同美孚中間,三個站相距好近,每個站都係10分鐘腳程左右,而呢三個站近幾年餐廳愈開愈多,對我地呢d愛吃家庭來說真係好正既一件事,行幾步就食到好野同新野上星期同婆婆係美孚睇完醫生,發現之前間酒樓轉左手,而家叫京都薈,就入去飲茶試下,新裝修好光猛又寬敞,幾舒舒,味道亦不錯,所以呢晚就黎食晚飯小菜日式胡麻鮮淮山 $52先點一份前菜小食,淮山爽脆鮮甜,配上日式胡麻醬清新開胃~但醬真的太多,太咸了,必需刮走部份醬食先得~燒腩仔本來想點燒鵝,但賣完了,侍應提議轉為燒腩仔,一上枱真的覺得沒介紹錯,腩肉肥瘦相間,清楚見到脂肪與肉一層層的分佈平均,皮燒得非常酥脆,肉質鬆化,味道剛好,大讚極品叉燒王 $118叉燒用上較貴的梅頭肉製作,外表燒得香口惹味,掛上甜甜的蜜汁,肉質軟熟,帶點油脂,也是非常出色白灼海蝦媽媽想吃蝦,點了半斤過下口癮,海蝦大隻,鮮味爽彈~鮑魚野菌滑雞煲 $168主菜點了個雞煲,雞件滑嫩惹味,鮑魚size一點也不少,厚身,有4隻之多,甘香鮮美,驚喜之作~海參北菇鵝掌 $148同鮑魚雞煲一樣足料抵食,冬菇,海參,鵝掌各有4件,鵝掌
日式胡麻鮮淮山 $52
燒腩仔
極品叉燒王 $118
白灼海蝦
媽媽想吃蝦,點了半斤過下口癮,海蝦大隻,鮮味爽彈~
鮑魚野菌滑雞煲 $168
海參北菇鵝掌 $148
同鮑魚雞煲一樣足料抵食,冬菇,海參,鵝掌各有4件,鵝掌炆得不夠淋和入味,整體可以接受~