2023-06-23 62 瀏覽
元朗串燒店很多,今次再到一間近元朗形點的日式串燒店,無論在形點I或形點II出口出發都只是約5分鐘路程。經過停車場已經看到多間餐廳,其中一間就是逸之燒!每次到訪都會揀廚師推介的菜單,另外就點海鮮、蟹、蠔的單品。赤貝壽司鵝肝壽司(一客兩件)赤貝常見切法就係蝶切,就係將赤貝中間切開再鋪平,造型像蝴蝶一樣而且味道鮮美、口感爽厚,感覺不錯原來赤貝營養價值很高,有助降膽固醇及降血脂!鵝肝壽司好香表面燒至有點微焦感覺入口外脆內軟,而且鵝肝濃厚香味及上微甜味道,很吸引而壽司紫菜可以中和油膩感,令口腔味道更加平衡黑椒豬頸肉串黑椒牛脷串黑椒豬頸肉串正常發揮燒到岩岩好反而黑椒牛脷串有點驚艷!無外加調味粉或醬,都感受到牛脷味道濃厚而且熟度岩岩好,容易咬開,仲感受到牛脂香味沖繩網燒鮑魚仔燒廣島蠔文甲魷魚海膽刺身沖繩網燒鮑魚仔呢款完全唔怕痴牙,口感軟彈而且鮑魚好入味微甜燒汁加埋炭燒香味,完全唔駛沾醬都夠味師傅仲好細心將鮑魚切開一半,方便食用之外,又唔駛怕無得share!燒廣島蠔係encore左多次的菜式一客有三件廣島蠔,屬於中size微甜醬汁唔會遮住蠔鮮味而且蠔厚身又軟滑,邊位少少焦香,好食!文甲魷魚海膽刺身食過

赤貝壽司
鵝肝壽司(一客兩件)

而且味道鮮美、口感爽厚,感覺不錯
原來赤貝營養價值很高,有助降膽固醇及降血脂!

鵝肝壽司好香
表面燒至有點微焦感覺
入口外脆內軟,而且鵝肝濃厚香味及上微甜味道,很吸引
壽司紫菜可以中和油膩感,令口腔味道更加平衡

黑椒豬頸肉串
黑椒牛脷串

黑椒豬頸肉串正常發揮
燒到岩岩好

反而黑椒牛脷串有點驚艷!
無外加調味粉或醬,都感受到牛脷味道濃厚
而且熟度岩岩好,容易咬開,仲感受到牛脂香味

沖繩網燒鮑魚仔
燒廣島蠔
文甲魷魚海膽刺身

沖繩網燒鮑魚仔
呢款完全唔怕痴牙,口感軟彈而且鮑魚好入味
微甜燒汁加埋炭燒香味,完全唔駛沾醬都夠味

燒廣島蠔係encore左多次的菜式
一客有三件廣島蠔,屬於中size
微甜醬汁唔會遮住蠔鮮味
而且蠔厚身又軟滑,邊位少少焦香,好食!

文甲魷魚海膽刺身食過兩次
今次都係保持水準,魷魚同海膽好新鮮,口感好滑
而且海膽夠鮮甜,魷魚有札實感
兩者加埋口感有嚼勁,又唔會太膩

店員落單、餐廳上菜速度都快
而且定期會轉換餐廳菜單,大家可以一試
大家可以試燒蟹膏,餐廳也有提供多款蟹菜式、蟹火煱等等