2009-01-03
友人於之前or 聚會, 發掘了這間食肆. 那次有相當不俗的評價, 是日帶我大鄉里出城, 走到soho 隱蔽的一角. 老實說, 不是她帶我前來, 真的頗難找. 從soho 扶手電梯直上至堅道, 再向右邊一直行, 到天橋便有個路口向下. 嘩! 乜呢度都有食肆架?! 真係始料不及! 呢間食肆, 環境不俗, 雖然不是太大, 我估可容納30人左右, 但成長方型, 搞聚會包場, 都幾合適. 翻了翻menu, 便諗到想食的啦! 點了 :凍蕃茄 : 作為餐前小食, 凍蕃茄係一個好好的選擇, 尤其係食d熱氣野之前. 呢個蕃茄凍到入心, 加上了芝麻沙律醬, yummy! 又香又滑, 再加上凍凍的蕃茄, 好滋味! 芝士海鮮條 : 呢個的芝士呈半溶狀態, 一咬下去, oh…. 好啱芝士人~即係我呀! 海鮮方面, 我想大部份係蝦膠, 味道挺不錯, 皮也是薄而脆的一片, 是佐酒良伴. 青椒仔: 嘛嘛, 友人話青椒香味濃, 但我無試, 一向唔太好.牛舌: 呢個係從日本學會吃的一味. 未去前, 打死我都唔食牛舌, 覺得好可怕. 但自從係仙台, 放胆一試後, 發覺牛舌原來如斯美味 已不知不覺愛上了它. 今次呢個也很不
翻了翻menu, 便諗到想食的啦! 點了 :
牛舌: 呢個係從日本學會吃的一味. 未去前, 打死我都唔食牛舌, 覺得好可怕. 但自從係仙台, 放胆一試後, 發覺牛舌原來如斯美味 已不知不覺愛上了它. 今次呢個也很不錯, 厚切牛舌, 最啱用來串燒. 牛舌燒得外脆內軟, 有少少咬口, 加上七味粉吊吊味, yummy!
雞翼: 始終都有個情意結, 燒野食, 一定要燒雞翼, 就算成日被人笑, 我都係咁諗. 因為和bbq 那野只的很不同. 呢度的還不錯, 不用加很多的醃料, 只是把雞的油脂全部迫出來, 整隻雞翼挺乾身, 酒上少許鹹. Ooshi! 佐酒一流!
鵝肝多士 : 這裡的, 頗大片, 賣相不俗. 把鵝肝燒到外皮脆卜卜. 似乎不錯. 味道方面, 卻似乎久缺了什麼. 跟平日的外肝有點不同, 羶味不在, 這點抵讚, 但似乎油份也不夠. 沒有入口即溶的感覺.
燒飯團 : 吃過求婚飯團之後, 總覺得燒飯團係必然正選, 一為飽肚, 二為燒得好的只係零舍不同. 是次只係飽肚, 外皮燒得香脆, 惜跟求婚飯團相比, 還是差了點吧!
侍應有禮, 招呼很不錯. 去洗手間時, 好奇的發現有一後花園, 原來係open area, 也放滿幾張枱. 若果人少少, 又想包個大約容納10 人的地方. 那裡會係個好選擇!