2022-07-06 1946 瀏覽
如果揀燒肉同打邊爐,我一定係揀燒肉,仲要係放題嗰隻。呢間位於朗豪坊嘅Lab 10好多時都排長龍,我今日特登一早嚟開餐,所以好快就有位。店員首先會安排一份食物俾食客率先品嚐,之後自己可根據餐牌隨意再落單。梨汁牛五花淨係賣相都覺得高檔次,牛五花切薄得呈半透明狀態,而且用梨汁醃製過之後,肉質就更加嫩滑可口。牛肉都有好多選擇,安格斯牛板腱、牛肩肉、牛脊肉、一口牛味道都唔錯。豬肉和雞肉都各有唔同款式,而我就特別推介秘製豬肋骨,醃得特別好味。呢度仲有泡菜同新鮮沙律菜,可以夾住燒肉一齊食,減去油膩感。炸物都相當豐富,我就特別推介蝦多士, encore咗幾次。海鮮類既新鮮又豐富,分別有魷魚鬚、海蝦同大蜆。燒魷魚特別正!最後仲食埋燒蔬菜,掃上少許汁就更加惹味。呢度除咗燒肉,仲竟然有肉醬意粉,包你夠飽。我哋仲分別點咗菠蘿梳打同青檸梳打,少甜又清新。
梨汁牛五花
呢度仲有泡菜同新鮮沙律菜,可以夾住燒肉一齊食,減去油膩感。
炸物都相當豐富,我就特別推介蝦多士, encore咗幾次。
海鮮類既新鮮又豐富,分別有魷魚鬚、海蝦同大蜆。
燒魷魚特別正!
最後仲食埋燒蔬菜,掃上少許汁就更加惹味。
呢度除咗燒肉,仲竟然有肉醬意粉,包你夠飽。
肉醬意粉
我哋仲分別點咗菠蘿梳打青檸梳打,少甜又清新。
梨汁牛五花