2023-12-20
呢間喺銅鑼灣專門食燒肉同埋牛內臟嘅日式居酒屋,真係要推介一下。餐廳的環境舒適,服務態度友善。一坐低梗係要嗌杯燒酎飲下先,經過店長專業介紹(肯定係食家)😂,我哋就試咗杯嚟至九州製嘅赤鹿毛烧酎,質感柔和、口感順滑甘甜之餘,還帶有一點大麥香氣。好適合配一啲濃味和油重嘅食物, 從而令食物味道層次更加豐富。招牌串燒牛骨髓: 因為真係唔係到到都有得食。佢哋將牛骨髓抽出,然後造成串燒,牛骨髓質感濃郁滑嫩。每一口都充滿咗牛肉嘅香濃味道,入口軟綿綿,再灑滿咗小蔥花同埋辣蘿蔔蓉喺面. 牛沙瓜亦係呢度嘅特色串燒。牛沙瓜係牛嘅胃, 入口非常爽脆,嫩滑多汁,帶有濃烈的牛香味道,再配上師傅簡單既調味,更加惹味,真係一試難忘。牛小腸經過獨特嘅調味處理,烤得好香脆仲好有彈性,再加上牛脂肪肉汁澎湃, 頗有嚼勁,好好食。呢度嘅羊扒絕對唔可以錯過,肉質嫩滑,帶有淡淡嘅羊肉香氣。不會燒得過熟柴口,而且保留完美的肉汁,略帶少少羊騷味,調味嘅份量好適中。燒芝士年糕係將年糕同芝士燒至金黃酥脆,外脆內軟, 煙煙靭靭嘅口感,芝士香味四溢, 再擺一塊紫菜喺面, 令到味道更 加豐富,好滿足。月見免治牛肉棒則係將牛肉搓成棒,肉質鮮嫩多汁,內
月見免治牛肉棒則係將牛肉搓成棒,肉質鮮嫩多汁,內裏爽滑鬆化,配日本蛋黃加特製燒汁撈埋嚟食, 令入口味道更加濃郁和有層次感。
雞皮蝦卷: 蝦肉鮮甜多汁,配上香脆嘅雞皮,外脆內軟,捲上一塊 紫蘇葉輕輕減低多餘嘅雞油份,令到入口更有特色,幾有心思。