2012-01-27
香港賣日式燒餅地方唔多,以前有遊樂,係我首選,開得夜,又小店風情,跟住試過翔太鐵板燒,都係好唔錯,不過兩間已經無做。接力有bingbing panpan,好玩多過好食,食野都係留返師傅表演好過,citysuper都有,不過就完全唔係果回事。知道呢到新開左,就黎試試,walk in 左三幾次都係無位,人氣好唔錯,都係避開熱潮,三幾個月後先幫襯,適合我呢種唔訂位既懶人。餐牌選擇唔多,是日三位都係懶鬼上身,除左一致係要試個炒麵燒餅,其他的都係直接叫店員介紹好了。店員第一樣介紹係所謂必食既芝士奄列,面頭的蛋好似好熟,不過入面係半熟狀態,只計蛋就真係做得唔錯,芝士呈半溶狀態,全舊都有唔少芝士,爆哂出黎,係做得唔錯的芝士奄列。跟住係燒聖子,溫馨位係煎開左方便食,成碟聖子最好的係個醬汁,聖子亦燒得剛好,都幾唔錯的燒聖子。豚肉燒係店員另一款介紹,燒豚肉加醬汁,灑上大量蔥花,不過醬汁既味道實在太強勁,蓋過哂豚肉味甚至蔥味,豚肉燒得有點燶,帶點香口,整碟就只係食到香口同埋醬汁,不過食燒餅,醬汁就是皇道,個醬本身唔錯的。到主角燒餅,賣相不俗,至少睇得出係燒餅,唔係不收邊幅果d疑似燒餅。個人喜歡多點椰菜絲的燒
餐牌選擇唔多,是日三位都係懶鬼上身,除左一致係要試個炒麵燒餅,其他的都係直接叫店員介紹好了。店員第一樣介紹係所謂必食既芝士奄列,面頭的蛋好似好熟,不過入面係半熟狀態,只計蛋就真係做得唔錯,芝士呈半溶狀態,全舊都有唔少芝士,爆哂出黎,係做得唔錯的芝士奄列。 跟住係燒聖子,溫馨位係煎開左方便食,成碟聖子最好的係個醬汁,聖子亦燒得剛好,都幾唔錯的燒聖子。 豚肉燒係店員另一款介紹,燒豚肉加醬汁,灑上大量蔥花,不過醬汁既味道實在太強勁,蓋過哂豚肉味甚至蔥味,豚肉燒得有點燶,帶點香口,整碟就只係食到香口同埋醬汁,不過食燒餅,醬汁就是皇道,個醬本身唔錯的。 到主角燒餅,賣相不俗,至少睇得出係燒餅,唔係不收邊幅果d疑似燒餅。個人喜歡多點椰菜絲的燒餅,這裡的稍為少,蛋餅反而幾多,不過蛋餅多都唔會食落粉粉,確係唔錯。要有麵底,麵的份量好限量,雖然好食,不過真係少了點。個人黎講,真係一人食一個都未飽。 最後黎的係雞腎,夠爽有咬口,正正常常的。 這種鐵板店,抽氣真係好緊要,呢到未係一頭煙,不過都係焗到暈,要杯凍啤酒以為好一點,不過都真係頂唔順,想坐多一陣都唔係咁ok。 中上價錢,食物水準都唔錯,不過好似選擇少了點,多點選擇應該會更好。