2016-05-05
同家人一起日式燒烤, 選擇了地點方便的尖咀沙, 之前同朋友試過, 因為除了有燒肉放題, 還有刺身及日式料理. 在等燒肉熟時, 可以先食刺身及料理. 而且更有海鮮類燒烤, 絕對適合我家人的各款口味.之前已經訂座, 到達等一下就可以入座. 已經準備好燒肉的3款醬汁, 有麻油香的醬汁, 微酸的醬汁, 比較適合豚肉的韓式甜辣醬汁.而吸引我目光的是整齊美觀盒裝的點餐紙.服務員先幫我們下單飲品, 放題的話, 每位客人包一罐飲品. 可以加錢要燒酒或啤酒.刺身: 三文魚, 吞拿魚, 劍魚腩, 北寄貝, 大甜蝦, 八爪魚. 大致上都新鮮幾好味.三文魚好肥美新鮮, 北寄貝和八爪魚肉質爽甜. 劍魚腩好好味, 魚油豐盛.大甜蝦第一轉很甜美, 第二轉就有點腥味. 吞拿魚味道普通.一品料理 : 焗蠔, 面層的醬很濃郁, 焗得好香口, 蠔肉厚身多肉, 唔會焗乾.沙律 : 燒魂刺身沙律, 由刺身粒整成的沙律, 刺身一般. 但沙律菜新鮮爽脆配芝麻醬一流.韓牛卷比較乾身. 芝士蝦卷的芝士燒得好香, 很夾蝦卷. 帶子沒有刺身, 但就壽司, 帶子軟滑沒腥, 好好味.黑松露鮮帶子, 這個帶子肉質都很好, 不過跟甜甜的鰻魚汁不太
而吸引我目光的是整齊美觀盒裝的點餐紙.
大甜蝦第一轉很甜美, 第二轉就有點腥味. 吞拿魚味道普通.
牛裡肌, 牛味較濃, 很有咬勁. 厚切牛舌, 也是一定要試, 厚身但不難燒, 肉質很爽彈.
汁燒安格斯一口牛, 熊本一口和牛, 黑椒一口牛肋肉. 一口牛其實比較難燒熟, 但偏偏厚身口感豐富,油脂分佈平均,牛味濃郁, 令人愛上一口牛. 汁燒安格斯一口牛很入味, 特別惹味.
秘製赤豚肋骨, 好大隻脾, 豬肋骨連骨燒, 時間比較耐, 但食的時間很有感覺, 有如食雞脾一樣豪爽, 啖啖肉又入味.
辛辣七味一口豚比較難燒, 味道一般. 血池赤豚小排, 比較乾身, 夾生菜加醬料用韓式食法都幾好味.
鹿兒島煙薰黑豚, 燒完好點似蜜糖豬手質感, 帶點膠質, 好彈牙. 和風味噌黑豚大腸, 好肥好香口, 第一次食燒大腸就喜歡, 沒有怪味.
肉質飽滿肥美, 不用加調味已經好好食.
深海大蝦, 肉質不夠爽味道麻麻.
日本小玉貝, 可以欣賞到燒熟貝類時的一刻, 見每次慢慢打開口, 就夾來食, 好鮮甜彈牙.
有機超甜菠蘿, 只叫了兩件來試有點後悔, 因為咬第一口, 已經同家人打眼色. 超甜超多汁, 好好味.
但由於接近尾聲太飽, 所以冇再下單.
總括, 除了日式燒肉, 還有刺身及料理. 感覺很多選揀, 可以一班人聚會食飯也人人滿意.
牛肉及海鮮類都比較吸引, 價錢也合理.
題外話/補充資料:
換燒烤網要 $30, 但like facebook 及share相有甜品送. openrice 又有優惠.