2019-04-08
今晚突然想食燒鵝,諗起荃灣8咪半有海港,兩囗子就揸車去果度食飯。7點半左右到,都有7成滿,食物應該唔差。 埋到枱,剛對正風囗位,勁凍 (鍾意冷氣夠的朋友一定覺得好正)... 問侍應有冇披肩,佢好快就拿咗件比我,都好有效率。睇完餐牌,見有長腳蟹餐,好想食。但我兩個人點食到五斤蟹,仲有一條魚同埋其他食物,應該要等下次先試到。睇餐牌見到個波士頓龍蝦(一隻)伊麵底都係$168,就黎一個啦。 跟住叫咗個花菇鵝掌煲 ($98),當然唔少得燒鵝。 幫我地落單的侍應見我地兩個,提議如果食例牌,可以加$20要下庄 (即$138). 心諗燒鵝食唔晒,早餐要黎浸米粉簡直一流,我地就要咗半隻 ($208)。5分鐘左右,燒鵝到。 外皮夠脆,冇乜肥膏,正!! 食落仲要係暖暖地,好滿足。 食咗兩舊燒鵝,龍蝦伊麵到,係傳統賣相,同餐牌相片好唔同(果然圖片只供參考).聞落冇乜香味,伊麵又煮得太稔,囗感極差。 心諗同一價錢,早知去魚缸捉隻黎清蒸好過,唔食伊麵。跟住就係鵝掌煲,味道一般,花菇又唔夠香。 但係$98呢個價又真係冇乜要求。 勝在上枱時個煲夠熱,食到中途個餸都仲係暖暖地。今晚去食飯的目的係燒鵝,冇令我失望。 不過
今晚去食飯的目的係燒鵝,冇令我失望。 不過其他兩個餸就... 大家都係食燒鵝吧,至於其他就碰碰運氣啦!!