2K
2017-08-26 53 瀏覽
朋友話我知尖沙咀有間新開的海鮮燜窩,所以就話要一試下海鮮燜窩。海鮮大軍燜窩($298);首先,見到店長拎出一個紅色既壺走出黎,之後拆開有四個小盒子,第一個盒子聽說用來起鑊用,有一塊白色的膏狀物,聞落中藥味十分濃,店長話有數種藥品加入。第二個盒子就是西芹,紅蘿蔔,栗米,青瓜片,聽說這是養生必有配料。第三個盒子就是海鮮配料,鮮蝦,尢魚,帶子,石班,每種海鮮吸晒麻辣的醬汁後,果然係與別不同,醬汁加水後又可以用來打邊爐,付上烏東,吸晒湯底絕對係好美味。甜品方面,由於許留山加盟店內,所以可以食到芒果系裂既食品,實在係必叫。最後,今次覺得這間店的食品好新鮮好突別,未食過既朋友要來一食係燜窩。

2017-08-12
5 分鐘 (堂食)