2017-08-21
香港人不嬲鐘意食雞煲、打邊爐,今次同朋友去左尖沙咀黃記煌試下佢地既燜鍋。聽講係大陸好出名,就睇下佢有咩咁特別啦。我地一坐低,侍應就放低左個竹炭花生,原來係餐前小食黎架。食落甜甜地,又香花生味。佢地既燜鍋可以揀雞、魚、豬、牛、海鮮等等,仲有唔同既醬汁,有辣有唔辣,任君選擇呀。侍應推介如果唔食辣既話可以揀招牌咸鮮汁,鐘意食辣既話就可以試麻辣汁,惹味得黎唔會太辣食唔到。由於我同朋友都鐘意食辣,所以最後揀左麻辣汁燜雞。我地另外仲叫左麻辣土豆絲同埋涼拌鮑片海蜇頭兩個涼菜。個土豆絲食落唔算好麻辣,食唔到太辣既朋友都可以一試。至於個涼拌鮑片海蜇頭,個汁既酸度好適中,好開胃呀,會食到停唔到口,正。係食緊涼菜既同時,侍應就幫我地開左個爐,仲拎左個好得意成個大花瓶既野黎。原來佢入面裝住哂所有既食材架。第一層放左好多蔬菜,有紅蘿蔔、洋蔥、青椒、紅椒、車厘茄、蕃薯、西芹、杞子、蒜頭、紅棗等等。個鍋熱左之後,侍應就倒哂d菜落去。然後就放第二層既雞肉,鋪係d蔬菜既上面。份量都唔少架,差唔多有大半隻雞。放好哂d材料之後,加左小小調味料同酒之後就上蓋開始煮。尼個時候侍應就將第三層既麻辣醬汁用個大匙羹攪返混同令到d醬冇
尼個時候侍應就將第三層既麻辣醬汁用個大匙羹攪返混同令到d醬冇咁杰。
大約煮十幾分鐘之後,就可以開蓋加埋d醬汁再煮。
煮多陣,加埋d芫茜就食得啦。全個過程係冇加過水架,係佢地既「無水烹調法」既,可以食到食物本身既原始味道。煮出黎d雞肉唔會好老,反而口感岩岩好,好嫩滑,同時又好入味喎。食到差唔多就可以加湯打邊爐。我地揀左d菜,手工松露墨魚丸同埋鮮蝦雲吞。
黎到既份量比預期既少,可能驚你太飽掛。
不過個手工松露墨魚丸的確好好食。好彈牙,而且好香松露味之餘又唔會太膩。
鮮蝦雲吞都唔錯,入面d蝦都好大粒,食落唔會淨係食到塊雲吞皮。
不得不提既係,原來係黃記煌飲許留山係平過出面既許留山架,一 杯都係$29!我同朋友都叫左杯芒椰蘆薈爽,一邊食一邊飲,正!
總結黎講,對於鐘意食鍋物,打邊爐既朋友黎講,黃記煌的確係唔錯既選擇,一人消費都係三百蚊左右。座位都坐得好舒服,唔會好逼。而且唔會好大油煙,唔似平時食完雞煲一大陣味。侍應服務態度都好好,好友善。平時一班人黎gathering,都幾適合架。