2019-04-15
朋友住天水圍,今日難得進去探望她,她說要帶我吃最鮮甜的海鮮!餐廳位置就在元朗的千色附近!進去後店員很熱情招呼,還問我們是不是第一次來食!店員表示他們的老闆是海鮮的分銷商,所以能夠揀最新鮮的選海鮮比餐廳!仲寫包單出面呢個價錢食唔到我地質數的蟹。我地揀左$298/位的套餐,首次店員會先把粥底放到鍋中,然後再幫我地蒸海鮮。見到個海鮮盤我地已經好興奮,因爲有好多款海鮮呀!其中包括:泰國海中蝦,鮑魚,貴妃蚌,帶子,龍躉片和青口。海中蝦:大大隻!肉質彈牙好有蝦味。鮑魚:肉質彈牙青甜,餐廳非常細心已經預早幫我們拆殼,方便客人食用。貴妃蚌及帶子:即使不用點任何醬料已經非常鮮甜!食完令人一再回味。龍躉片:魚非常嫩滑。之後就係蒸蟹和龍蝦,餐廳係用越南的頂級角膏蟹!呢款膏蟹大隻得黎係有超級多膏,蟹膏鮮甜,而蟹肉則夠結實,蟹拑位置多肉!真係出面食唔到的質數。龍蝦亦係好打隻,而且都有不少蝦膏,龍蝦肉質潔白,鮮甜彈牙!蒸埋蔬菜,就可以食呢個充滿海鮮精華的粥la,粥底加入了南瓜同埋豬骨,我地仲特意留返D蟹膏,放埋入去一起煲,味道極為鮮甜。總括黎講,呢餐絕對是超值!尤其是越南野生膏蟹,相信已經比下不少的餐廳。
海鮮盤
海鮮盤
海中蝦:大大隻!肉質彈牙好有蝦味。
龍躉片:魚非常嫩滑。
鮑魚
蟹和龍蝦
膏蟹
膏蟹
龍蝦亦係好打隻,而且都有不少蝦膏,龍蝦肉質潔白,鮮甜彈牙!
龍蝦
粥