2023-11-26
終於嚟到試蝦蝦燒喇!呢度嘅特色係任飲任食 3 個鐘嘅流水蝦同海鮮!唔止咁,仲有其他肉類、串燒、小食、熟食等等,加埋唔同口味嘅雪糕、雪條,同埋 5 大個雪櫃嘅汽水、茶、啤酒任飲,真係好多選擇 🍦🍻 入座時店員都好細心,會向你講解燒烤嘅注意事項,仲會送每人一串鰻魚串燒,手掌咁長,1cm 厚,呢串鰻魚真係好好味 🤤 講返流水蝦,差唔多每張枱嘅旁邊都有個水缸,裡面放滿嚟自越南或泰國嘅新鮮大頭蝦。佢哋真係好生猛,我哋夾起放入冰桶時,仲試過「走蝦」彈出咗冰桶兩次 😆 原來燒蝦前將佢哋放入冰桶凍幾分鐘,咁燒嘅時候佢哋就唔會彈走。呢款蝦嘅肉質好爽口,蝦膏爆滿,加少少鹽燒起嚟都好好味 🦐 除咗流水蝦,自助海鮮區有多款海鮮,包括貴妃蚌、鮑魚仔、花螺、魷魚、帶子、蜆仔、扇貝、生蠔,連原條魚都有得畀你燒,最近加錢仲可以食埋大閘蟹放題 🦀 熟食海鮮方面,有自家醃製嘅醉蝦、椒鹽蝦、麻辣花螺同魚皮等! 至於串燒同其他肉類,我哋冇試過晒,因為實在有太多選擇!不過都想特別講吓有羊架、豬髀仔、土匪雞翼、雞軟骨,甚至連台灣腸都有!蔬菜方面就有原條茄子、燒菠蘿,仲有蒜蓉包,格仔餅都可以燒嚟食 🧄🧇
題外話/補充資料:
值得一提嘅係,呢度嘅燒烤爐有上下兩層,方便食客可以同一時間燒烤多款食物,下層仲可以拉出嚟放串燒,呢個兩層爐燒出嚟嘅食物雖然無炭烤味,但都有火燒嘅 BBQ 效果!