2024-01-21
疫情終於都停一停,讓大家透透氣😮💨生活可以開始慢慢回覆正常👯♀️希望會越來越好,今日(一月二十日)中午一點鐘來到♦️灣仔利苑酒家♦️飲茶,利苑呢個品牌,個人認為,一向都係信心的保證👍.我係訂左中午1:30⏰因為預埋塞車時間,不過沒有塞車,所以1:00 就到達,門口接待員🧑🏻告知要等1:00 的客人入曬,才安排我入坐,無問題,係我早到咗,跟著亦有一位訂左2:30 的客人,同我情況一樣。但最終我哋係最後入坐的一枱😤連2:30 的客人都先入坐,仲要同佢地講「你哋入坐先」,究竟呢位門口接待員係點安排?係咪唔識睇數字,認為2:30 係早過1:30?還是熟客?定係快要新年搏下次有利是?真正原因她自己清楚,但係我心目中,她冇顧及客人的感受?未食已經覺得感到一肚氣😡.被安排廁所隔離嘅房仔,廁所開關的時候,聞到淡淡氣味,仲要地下爛晒要蓋上地氈,我以為自己去咗大排檔,匆匆點左午餐:揚州炒飯🥢第一次食揚州炒飯無义燒粒,分數大減,味道只屬一般鳯爪🥢好多油,醬汁唔香,而且比較淡口牛肉球🥢扎實大粒,算係正常演繹千層糕🥢一般甜糕,無特別蛋白杏仁茶🥢幸好唯有這個是水準依然,利苑的蛋白杏仁茶是我認為做得最好嘅,每次都要點
揚州炒飯🥢第一次食揚州炒飯無义燒粒,分數大減,味道只屬一般
鳯爪🥢好多油,醬汁唔香,而且比較淡口
牛肉球🥢扎實大粒,算係正常演繹
千層糕🥢一般甜糕,無特別
蛋白杏仁茶🥢幸好唯有這個是水準依然,利苑的蛋白杏仁茶是我認為做得最好嘅,每次都要點,不過蛋白似乎沒有以前的多,味道就依然正👏🏼
坦白講,呢餐真係好失望😞員工、環境和食品的質素,都大不如前,十二月份我上咗去深圳旅行,萬象城的利苑酒家,無論員工的表現、食物、都比灣仔的利苑高好多, 環境更加唔需多講,樣樣野都令我真係好surprise😱而且價錢比香港平。希望香港分店,可以加強員工的培訓,改善食物嘅質素和用餐環境,挽回分數。