1K
除咗「墨西哥包」,我哋好似對墨西哥真係無乜認識!不過,喺香港生活,除咗方便之外,更重要係乜都有得你食,如果想食啲特色菜嘅話都唔難搵。今日我哋就去到中環嘅Santa Monica Cantina,初嘗墨西哥菜,真係愛愛愛呀!Muchos Nachos講到墨西哥菜,就會諗起Nachos。Muchos Nachos作為前菜,但份量一啲都唔少,並配上三種乳酪、炒豆、鱷梨醬、墨西哥辣椒、優格油和皮科德加洛,而皮科德加洛其實即係蕃茄、洋蔥、墨西哥辣椒等等嘅材料切碎混合而成。Nachos上面仲要淋上芝士,加埋肉碎,口感非常之豐富!Carne Asada主食嘅Carne Asada上枱嘅時候,真係令人充滿驚喜。調味草飼裡脊肉烤得非常完美,生熟程度燒得啱啱好,咬落去一啲都唔韌,非常juicy!呢份主菜配上米飯、黑豆、鱷梨醬同薄餅等。但講到我認為嘅最佳配搭,就係拎一塊薄餅,塗上少少牛油果醬,再放上一片裡脊肉,可以中和返肉類嘅油膩感,加添清新嘅感覺。Surf and Turf Tacos呢個Tacos入面有蝦、牛排、牛油果醬、綠色莎莎醬等,由於配料非常豐富,所以一咬落去,就會爆晒啲配料出嚟,口感真係非常豐富

Muchos Nachos

Carne Asada

Surf and Turf Tacos
呢個Tacos入面有蝦、牛排、牛油果醬、綠色莎莎醬等,由於配料非常豐富,所以一咬落去,就會爆晒啲配料出嚟,口感真係非常豐富!如果鍾意食辣,記住加埋佢嘅辣醬,成個層次又會再昇華。

Mezcal Negroni
如果向來鍾意比較酒味濃嘅雞尾酒的話,十分推薦大家點呢杯。呢杯酒用咗甜苦艾酒,配上柳丁片,係飲嘅過程之中可以慢慢等冰溶化,同埋時間等橙味慢慢滲落酒中,感受先甜後甘嘅層次。

Spiked Blueberry Lemonade
呢杯係由伏特加做base,加入已經絞碎咗嘅藍莓同清爽嘅檸檬水而成,成杯cocktail完全唔會飲到好濃烈嘅酒精味,非常易入口,夠晒Fresh。
2025-02-25