2019-06-15 154 瀏覽
呢間餐廳個名岩晒香港人,香港人出街撞到熟人都會講句得閒飲茶,聽日父親節但就唔到時間,唯有早一日慶祝父親節飲下茶啦。平時我地一家飲茶多數去東哥,不過見元朗開左咁多間同類既餐廳,所以今日試下新野,得閒飲茶😊每次去一間新野飲茶都會order ,間間都初初好食,但食多幾次流沙包就會覺得麻麻地,中間個餡勁油,東哥都唔例外,所以後期都冇再order。蝦餃,爸爸早果排先係到講而家食唔到傳統蝦餃,即係個餡有荀同韮王果d,點知佢一講我地就搵到傳統既比佢啦。 小籠包 正常既,不過終於有間唔係比紅醋唔記得左叫咩咩黑豚豬 之後食到半路就唔記得左相機食完,仲嗌左個紫薯煎堆仔同排骨飯,蝦腸煎堆仔 中間又係流沙餡,但外皮同鹹水角一樣,好硬,所以麻麻地。 排骨飯,寫明係金鳳米,但唔知係咪蒸得太濕,所以食唔出金鳳米果陣香味蝦腸,個皮滑而薄, 好食😋😋Overall 黎講ok既,有d好食,有d麻麻地,5個人 total 食左2百幾蚊,仲會有下次,不過下次會去埋雞地試左升哥之後會返轉頭😊

流沙包

蝦餃

小籠包 正常既,不過終於有間唔係比紅醋

唔記得左叫咩咩黑豚豬

蝦腸,個皮滑而薄, 好食😋😋

2019-06-15
早餐