2023-06-19
父親節當然要帶爸爸去飲茶啦,近近地去返北角匯嘅明珠海景,訂咗2點鐘,雖然好多人但係都能夠準時入座👍🏻餐廳可以望到維港景色,落地玻璃加上outdoor area,今日可以望到黃色鴨仔移送走🐤蟹肉粟米羹每次嚟都會點呢個湯,因為入邊有大量嘅蟹肉同粟米,湯嘅味道亦唔會太鹹叉燒厚切帶少少肥嘅叉燒超級正,仲帶有少少燶邊,香甜嘅蜜汁,軟稔嘅叉燒送飯一流鮮蝦餃皇蝦餃粒粒飽滿,皮薄,蝦肉新鮮彈牙黑松露燒賣皇燒賣入面有冬菇粒、蝦肉同豬肉,上面加上黑松露大大提升左燒賣嘅香味,可惜個size比之前嚟食細粒咗金錢肚份量不少,呢度嘅金錢肚用嘅係草肚,口感軟佳,底下有豆卜墊底,吸滿香濃嘅湯汁非常惹味鵪鶉蛋燒賣一籠有三粒,用蝦肉豬肉切粒,感覺一樣比以前細粒🥲XO醬蒸鳳爪用上大量嘅XO醬去蒸嘅鳳爪,鳳爪上面仲鋪滿乾瑤柱絲,底下一樣係用豆卜去墊底,鳳爪肉質飽滿,推介蜂巢芋角芋角裏面全部都係蝦肉,芋頭蓉香滑軟稔,蝦肉新鮮彈牙,亦係做得比較出色的一個點心一口蒜香骨排骨半肥瘦,炸粉唔會過厚,上面鋪炸蒜,惹味香口金菇瑤柱炆伊麵伊麵入面加上大量嘅瑤柱絲同金菇,用蠔油作芡汁,口感絲滑沙薑豬手粒每次嚟必點嘅一個小食,豬手口感Q彈,滿滿
蟹肉粟米羹
叉燒
鮮蝦餃皇
蝦餃粒粒飽滿,皮薄,蝦肉新鮮彈牙
黑松露燒賣皇
金錢肚
鵪鶉蛋燒賣
一籠有三粒,用蝦肉豬肉切粒,感覺一樣比以前細粒🥲
XO醬蒸鳳爪
蜂巢芋角
一口蒜香骨
排骨半肥瘦,炸粉唔會過厚,上面鋪炸蒜,惹味香口
金菇瑤柱炆伊麵
伊麵入面加上大量嘅瑤柱絲同金菇,用蠔油作芡汁,口感絲滑
沙薑豬手粒
每次嚟必點嘅一個小食,豬手口感Q彈,滿滿嘅骨膠原,加上薑粒蒜粒作調味,非常開胃
📍明珠海景 (北角)
北角北角邨里1號北角匯一期5樓502號舖
人均消費:$200-300