係銅鑼灣要打邊爐都有好多好去處,今日就推介一家食材新鮮,用料上盛嘅火鍋店。價錢當然比一般任飲任食嘅舖頭貴,但環境清幽,唔洗同其他人逼,又不設限時,仲要所有食材都係靚野,我自己就覺得物有所值。一坐低,侍應已經捧咗一盤醬料($12/位)俾我地自行調味,有辣椒、芫荽、香蔥、蒜粒、芝蔴醬同沙嗲醬等等應有盡有。炸蒜香味十足,而且好香脆,用料新鮮果然唔同啲。呢間漁火海鮮刺身火鍋店,就咁睇個名都知道佢除咗主打火鍋,仲有好多款新鮮嘅海鮮刺身。湯底方面亦都好特別,包括有用唔同燉湯,常見款式有如胡椒豬肚湯,蕃茄薯仔粟米湯等,仲有較為珍貴食材,例如花膠響螺煲豬展、花甲海蝦魚湯等等,十分吸引。四個人熱烈討論,最後決定都係想試食多啲唔同款嘅野食,就點左一個最簡單嘅芫茜皮蛋豆腐湯($98)。我個人唔係太喜好芫茜,不過呢款湯底都唔算好重口味。反而湯底係奶白色,又幾清甜。我同朋友都好中意食泰國野,叫左一碟泰式生蝦刺身($108)。可惜嘅係竟然無泰式生蝦醬汁,而調味亦都偏酸。不過勝在生蝦十分新鮮彈牙,咬落去極其爽口,都真係好耐無食過咁新鮮嘅生蝦刺身。黎到呢度,果然要點海鮮!好多時出街打邊爐食海鮮,都會擔心食物夠唔夠乾淨

醬料

呢間漁火海鮮刺身火鍋,就咁睇個名都知道佢除咗主打火鍋,仲有好多款新鮮嘅海鮮刺身。湯底方面亦都好特別,包括有用唔同燉湯,常見款式有如胡椒豬肚湯,蕃茄薯仔粟米湯等,仲有較為珍貴食材,例如花膠響螺煲豬展、花甲海蝦魚湯等等,十分吸引。

芫茜皮蛋豆腐湯

泰式生蝦刺身

黎到呢度,果然要點海鮮!好多時出街打邊爐食海鮮,都會擔心食物夠唔夠乾淨,但睇過Openrice,呢間鋪頭咁多好評,就放心去馬。美國特大桶蠔($158)隻隻都肥嘟嘟,齋睇樣已經覺得好吸引。入口新鮮無腥味,仲好軟熟。

美國特大桶蠔

仲有鮮打墨魚滑($78)都係推介,起晒膠又係好爽口彈牙。淥墨魚滑,如果整果陣加左粉就會發脹,眼見無出現呢個情況,而且咁新鮮有咬口,相信都係用足100%墨魚肉整。

打邊爐又點少得肥牛,我地叫左一份手切雪花安格斯牛肉($248/大)。一大碟薄切雪花肥牛,肥牛雪花紋平均,味道都唔錯。
手切雪花安格斯牛肉

鍾意食魚嘅朋友點左一碟雪白鮮鱔片($108)。曾經好怕鱔魚嘅泥味,但估唔到呢碟鱔片又幾鮮甜,完全無泥味無腥味。肉質滑嫩爽脆。

雪白鮮鱔片

魚皮餃($38)同即炸鬆脆響鈴($48)都係個人最愛,打邊爐非叫不可。平時街市買到嘅魚皮餃,外面層皮有時會好粉,入面嘅餡料亦有種霉霉爛爛嘅感覺,呢度當然無呢個情況。至於響鈴,口感一流,腐皮卷比一般厚身少少,而且一啲都唔油膩,輕輕一𤆥,再吸收醬汁嘅日月精華,無敵。

蔬菜方面亦都意想不到地新鮮,我地分別點左金菇($38)、粟米($38)同唐生菜($38),後尾先發覺原來有蔬菜拼盤。粟米香甜,而且切到薄薄一片更容易入口。金菇分量好多,每人都食左幾大束。

打邊爐,最後唔少得嘅係用黎吸收湯汁嘅粉麵類。我地揀日本稻庭烏冬($48/3個),同湯底意外地合襯。稻庭烏冬比起一般嘅烏冬更為幼細,口感滑嫩。無論清清地配芫茜皮蛋豆腐湯底,又或者加入自行調配嘅醬汁,都美味非常。

食到肚滿腸肥,飲埋竹蔗茅根($48/JAR),每人大概三百蚊。食到咁新鮮好味嘅食材,都算值得。
醬料
芫茜皮蛋豆腐湯