2024-06-12 436 瀏覽
探魚返大陸就食得多,終於等到佢登陸香港啦, 今次去左位於觀塘既探魚探魚以創新鮮味既各款烤魚聞名。今之點既係招牌菜「蔥蔥蔥聰明烤魚」, 今次點左凌波魚, 貪佢少骨而且魚味濃, 一拎上黎已經見到海量既香蔥同京蔥鋪面,色澤誘人, 魚肉用火烤制後, 放入秘製湯底再用文火煮, 魚皮咬落酥酥脆脆而魚肉又做到軟滑既質感,油脂恰到好處,一D都唔腥, 加埋陣陣撲鼻的蔥香,簡直係完美!亦點左「脆爽魚皮」同「海陸空把把燒天團」, 這款小食別具創意, 魚皮表面經過特殊處理,咬落不單冇一般魚皮的柴澀感,反而呈現出爽爽脆脆既口感,再配合左鹹香適中的秘製調味料,開胃前菜黎講一流, 忍唔住一口接一口。仲點左一款燒烤串串「海陛空把把燒天團」,有魷魚,雞軟骨,黃牛肉等既烤串,烤得酥脆可口, 一口一串, 同一大班朋友仔開心share就最岩!飲品方面,我們就點左「低糖紫米豆漿」同埋「低糖黑豆漿」,唔單止甘香可口,而且清爽解膩, 配搭烤魚真係一流。