2019-12-18 99 瀏覽
今日老公帶我去食頂級京菜自助餐,巨班大虎蝦套餐只係$228一位,另加一加茶芥,包一隻巨班大虎蝦,而且有我至愛既片皮鴨任食,真心抵,因為平時食一隻片皮鴨最平都要300蚊左右。侍應先會送上每人一碗蟲草花花膠燉湯,好適合以個天氣飲,可以補一補,飲落好鮮甜,味道好濃郁,而家仲食到花膠。巨型大虎蝦有3種煮法,我點了避風塘大虎蝦,好多炸蒜同辣椒,好惹味,蝦夠大隻,蝦肉爽口彈牙因為主要食片皮鴨,所以冷盤,小菜,點心只食了小小。個人最喜歡翡翠炒蝦仁,干煸四季豆,上海粗炒,味道唔錯。點心點了上海春卷、生煎鍋貼,炸饅頭,全部細細件,可以食多幾款。主角出場啦,片皮鴨都係自助式,因為片皮鴨長期都多人排隊,所以要襯小人先去拎,侍應好忙碌不停片鴨,片完一隻又好快清晒,片皮鴨外皮夠脆,有油香,最鐘意餅皮夠薄,加埋青瓜一齊食,可以減少油膩感。最後食飽當然要食埋甜品先完美,薑茶丸子,薑茶夠辣,丸子淋左小小,另外仲食左雷沙湯圓,細細粒,芝麻好香,湯丸煙煙韌韌。