2017-10-20
今日同柑太行完九龍塘,但行到肚餓就發覺四圍都無好野食,於是就殺落九龍城,係滿街林立的食肆中,我們選了坤記牛腩做晚餐落腳處,九龍城食肆一向數一數二多,但做牛腩既店舖就只有佢一間做到好出名,店內貼滿不同雜誌報章介紹,食客亦多得如貨輪轉。我地坐好後,柑太好想食爽腩,而爽腩只可以淨食,於是我地就叫左一份淨爽腩,再加一個咖哩牛筋腩撈麵,發覺佢地有自己手包餃子,就點左一份淨水餃。淨北京水餃($42)每隻都大大隻,而外皮幾厚,但並不代表內涵,相反係內涵太豐厚,唔用厚厚既餃子皮包住的話,一定會漏晒出黎浪費左。皮厚但煙韌,內裡有香濃韮菜味,而食落啖啖肉,非常好味。淨爽腩($160)絕對係招牌菜,湯汁係濃濃的牛骨味,飲落非常有層次,可以慢慢細味出當中的骨和肉的不同味道,慢慢到最後感受到鹵水的香味,亦因為加入了鹵水,湯底會較其他湯深色。佢地既爽腩絕對無呃秤,好多出面食肆都係用絕對帶筋帶肥糕牛腩扮爽腩,但真正爽腩,牛腩肉中間是夾了一層薄薄的筋膜,而肉之間可以咬到因為脂肪而流出來的肉汁,呢道出品絕對無花無假。又煙韌多汁彈牙的爽腩煮得實在非常出色。咖哩牛筋腩撈粗麵($68)一上碟發覺大大堆的咖哩汁滿佈粗麵及牛筋腩
淨北京水餃($42)
皮厚但煙韌,內裡有香濃韮菜味,而食落啖啖肉,非常好味。
咖哩牛筋腩撈粗麵($68)
一上碟發覺大大堆的咖哩汁滿佈粗麵及牛筋腩之上,起初還以為牛腩的分量很少,但一撥開後發覺筋腩其實差不多佔了半碟,牛筋既爽滑又彈牙,而且煮得極腍,牛腩芳香味濃,肉質軟滑。
最後柑太食到要飲多支可樂黎爽一爽,呢一餐實在無可挑剔
題外話/補充資料:
Like佢地Facebook可以送可樂